Najzdravšia zelenina na svete, ktorú v obchodoch obchádzame

zerucha
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Zavedenie vyváženej stravy je kľúčom k udržaniu zdravia a dobrej kondície organizmu. Zelenina, bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, zohráva v tomto procese kľúčovú úlohu. Ale ktoré z nich sú najzdravšie?

Americkí vedci z Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vykonali podrobné analýzy, aby na túto otázku odpovedali. Tu je zoznam zelenín s najvyššou nutričnou hodnotou.

Žerucha: líder medzi zeleninami

Na vrchole rebríčka sa umiestnila žerucha – rastlina z čeľade kapustovitých, známa svojimi výnimočnými zdravotnými účinkami. Žerucha, ktorá sa na Slovensku vyskytuje len zriedkavo, si zaslúži pozornosť vďaka vysokému obsahu vitamínu C, draslíka a beta-karoténu.

Vďaka svojim antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam podporuje žerucha imunitný systém, zlepšuje zdravie srdca a tráviaceho systému. Pravidelná konzumácia tejto rastliny môže tiež znížiť riziko vzniku mnohých chronických ochorení.

Špenát: prirodzený spôsob na zdravie

Druhé miesto obsadil špenát – skutočný poklad plný živín. Obsahuje kyselinu listovú, železo, draslík a vitamíny A a C, ktoré posilňujú imunitu organizmu. Flavonoidy prítomné v špenáte pomáhajú bojovať proti zápalom, zatiaľ čo vláknina podporuje trávenie a zabezpečuje pocit sýtosti.

Špenát je známy aj svojimi detoxikačnými vlastnosťami, pretože podporuje činnosť pečene a procesy očisťovania tela od toxínov.

Kel: zlato medzi listovou zeleninou

Na treťom mieste sa umiestnil kel – zelenina známa vysokým obsahom vlákniny, vitamínu K, vápnika a draslíka. Luteín, zeaxantín a beta-karotén, ktoré obsahuje, podporujú zdravie očí a chránia ich pred chorobami spojenými s vekom.

Kel je tiež zdrojom sulforafánu – látky s protinádorovými účinkami, ktorá chráni sliznicu žalúdka a čriev a pomáha v boji proti baktériám spôsobujúcim žalúdočné vredy.

Ďalšie zeleniny, ktoré stoja za zmienku

Na zozname najzdravších zelenín sa objavila aj čínska kapusta, cvikla, čakanka, šalát, petržlenová vňať, rímsky šalát, kvaka, paprika, brokolica a mrkva. Všetky sa vyznačujú vysokým obsahom živín, ktoré podporujú zdravie a dobrú kondíciu.

Stojí za zmienku, že paradajka, hoci ju často považujeme za zeleninu, je z botanického hľadiska ovocím. Preto sa na tomto zozname neobjavila, aj keď je mimoriadne zdravá.

V skratke

  • Žerucha – líder medzi zeleninami, bohatá na vitamín C, draslík a beta-karotén, podporuje imunitu a kardiovaskulárny systém.
  • Špenát – ideálny na posilnenie imunity a trávenia, obsahuje kyselinu listovú, železo a antioxidanty.
  • Kel – zdroj vitamínov a sulforafánu, podporuje zdravie očí, metabolizmus a tráviaci systém.
  • Ďalšie zeleniny – čínska kapusta, cvikla, brokolica a mrkva sú takisto výbornými voľbami.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *