Naše prababičky vedeli, prečo to stále pili. Preto boli tak zdravé a silné

srvatka napoj
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Zostal vám po domácej výrobe tvarohu alebo syra žltkastý tekutý zvyšok? Nevyhadzujte ho. Srvátka, kedysi bežná súčasť dedinskej stravy, sa dnes opäť dostáva do popredia – vďaka svojim výživovým hodnotám a praktickému využitiu v kuchyni aj záhrade.

srvatka napoj

Srvátka: Výživná tekutina, ktorú mnohí zbytočne vylievajú

Srvátka je vedľajší produkt, ktorý vzniká pri výrobe tvarohu alebo syrov – ide o žltkastý, číry tekutý zvyšok, ktorý mnohí považujú za odpad. V skutočnosti je však plná hodnotných bielkovín, minerálov (najmä vápnika a draslíka) a vitamínov skupiny B.

Na slovenských dedinách sa srvátka bežne pila ako osviežujúci nápoj – posilňovala trávenie, dodávala energiu a bola prirodzenou súčasťou sedliackej stravy. Dnes ju znova objavujú priaznivci zdravého životného štýlu, zero waste filozofie a domáceho varenia.

srvatka

Do smoothie aj do cesta: Ako srvátku využiť v kuchyni

Najjednoduchším spôsobom využitia srvátky je pripraviť si z nej výživný nápoj. Stačí pridať čerstvé ovocie, trochu medu a všetko rozmixovať – vznikne chutné a ľahké smoothie bohaté na bielkoviny a vitamíny.

Srvátka sa tiež výborne hodí ako náhrada mlieka či vody pri pečení. Či už ide o chlieb, bábovku, muffiny alebo buchty, výsledné pečivo bude nadýchanejšie, vláčnejšie a dlhšie vydrží čerstvé.

tvaroh vyroba

Domáca ricotta zo srvátky? Jednoduché a rýchle

Ak si doma vyrábate syr, srvátku môžete využiť na prípravu jemného, krémového syra podobného ricotte. Postup je jednoduchý – srvátku zohrejte, pridajte trochu citrónovej šťavy a nechajte zraziť. Po precedení získate mäkký syr, ideálny do nátierok, plniek alebo na ľahké letné jedlá.

Srvátka v záhrade: Prírodné hnojivo aj ochrana pred voškami

Srvátku možno použiť aj ako ekologický pomocník pri pestovaní rastlín. Zriedená s vodou (v pomere 1:5) slúži ako tekuté hnojivo bohaté na živiny – podporuje rast, kvitnutie a zlepšuje pôdnu mikroflóru.

Záhradkári ju využívajú aj ako prírodný postrek proti voškám. Fermentačné vlastnosti srvátky odpudzujú drobný hmyz bez toho, aby poškodili rastliny alebo životné prostredie.

Osvieženie pre psov počas horúčav

Srvátka môže poslúžiť aj ako zdravý doplnok stravy pre psov. Podaná v primeranom množstve a ideálne čerstvá, je zdrojom bielkovín, vitamínov a tekutín – najmä počas letných dní je to vítané osvieženie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *