Nerastú vám uhorky? Skúste overené domáce hnojivo a podporte dozrievanie

paradajky uhorky hnojivo
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Stále viac pestovateľov siaha po prírodných hnojivách namiesto kupovaných chemických prípravkov. Jedným z osvedčených receptov medzi záhradkármi je domáci hnojivo z droždia, chleba a srvátky. Pripravuje sa zo surovín, ktoré má väčšina ľudí bežne doma, a podľa skúseností zlepšuje rast uhoriek, zvyšuje úrodu a posilňuje rastliny proti chorobám.

paradajky uhorky hnojivo

Prečo práve droždie, chlieb a srvátka?

  • Droždie je bohaté na vitamíny skupiny B a mikroorganizmy, ktoré môžu podporiť vývoj koreňov a zlepšiť využívanie fosforu a draslíka.
  • Chlieb slúži ako potrava pre droždie a pri rozklade dodáva pôde dusík, dôležitý pre rast rastlín.
  • Srvátka obsahuje vápnik, ktorý spevňuje bunkové steny, znižuje riziko praskania plodov a podľa skúseností záhradkárov chráni aj pred plesňami, napríklad pred peronospórou uhoriek.

Čo hovoria odborníci?

Vedecké potvrdenie účinnosti tejto zmesi zatiaľ chýba. Niektoré výskumy sa však zamerali na jednotlivé zložky. Egyptskí vedci zistili, že kvasinky Saccharomyces cerevisiae obsahujú malé množstvá fosforu, dusíka a draslíka, ktoré rastliny dokážu prijať. Zároveň môžu prenikať do koreňov a podporovať ich rast.

Pri chlebe chýbajú dôkazy o tom, že by rozkladom uvoľňoval pre rastliny okamžite využiteľný dusík, no v praxi sa používa najmä v komposte. Čerstvé mlieko či srvátka zase obsahujú látky, ktoré môžu pôsobiť proti plesniam, hoci väčšina štúdií sa týkala aplikácie vo forme postreku, nie ako pôdneho hnojiva.

Ako si pripraviť domáci hnojivo

Potrebujete:

  • 5 litrov teplej (nie vriacej) vody,
  • polovicu kocky čerstvého droždia alebo 2 lyžice sušeného,
  • niekoľko krajcov staršieho chleba,
  • 1 liter srvátky.

Postup:

  1. Droždie rozpustite vo vode a nechajte ho aktivovať (môžete pridať trochu cukru).
  2. Pridajte chlieb a srvátku, premiešajte.
  3. Nádobu zakryte gázou alebo pokrievkou a odložte na týždeň na teplé a tienisté miesto. Občas premiešajte.
  4. Keď sa fermentácia zastaví, roztok je hotový.

Pred použitím zrieďte hnojivo s vodou v pomere 1:10 a zalejte uhorky každých 10–14 dní. Prvé hnojenie sa odporúča približne dva týždne po výsadbe.

Dá sa použiť aj na iné rastliny?

Hoci je recept obľúbený najmä pri pestovaní uhoriek, záhradkári ho skúšajú aj na paradajkách, paprike či tekviciach. Aby mali rastliny dostatočnú výživu, je vhodné kombinovať toto hnojivo aj s kompostom alebo prírodným hnojom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *