Nevyhadzujte stopky z čerešní. Bylinkárka prezradila, aké sú cenné pre človeka

ceresne
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Sezóna čerešní prináša nielen sladké a osviežujúce ovocie, ale aj prehliadaný poklad – ich stopky. Väčšina ľudí ich bez váhania vyhadzuje, no práve táto nenápadná časť ukrýva množstvo látok prospešných pre zdravie. Zistite, ako ich využiť a prečo sa oplatí zmeniť zaužívaný zvyk.

ceresne

Čerešne: nielen chutné, ale aj výživné

Od júna do augusta dozrievajú na stromoch čerešne – ovocie, ktoré je nielen obľúbenou pochúťkou, ale aj bohatým zdrojom živín. Obsahujú až 80 % vody, sú teda nízkokalorické a vhodné pre ľudí, ktorí si strážia váhu. Napriek svojej sladkosti sú plné vitamínov a minerálov.

Medzi najvýznamnejšie patrí draslík, ktorý podporuje činnosť srdca a reguluje krvný tlak. V čerešniach nájdeme aj vápnik, horčík, železo, jód a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre nervový systém a správne fungovanie metabolizmu. Nechýba ani beta-karotén či vitamín C, ktoré podporujú imunitu a spomaľujú starnutie buniek.

ceresna

Stopky z čerešní – prekvapivý zdroj zdravia

Zatiaľ čo čerešne s chuťou zjeme, ich stopky často končia v koši. A pritom práve tieto malé časti rastliny sú bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a pôsobia protizápalovo aj protinádorovo.

Obsahujú aj cenné minerály ako draslík, ako aj vitamíny A, B2 a C, ktoré prispievajú k zdraviu očí, pokožky a nervového systému. Stopky podporujú detoxikáciu organizmu, urýchľujú trávenie, zlepšujú metabolizmus a môžu byť nápomocné aj pri zápaloch močových a žlčových ciest. Ich mierny močopudný účinok navyše pomáha zbavovať telo nadbytočnej vody.

Ako stopky z čerešní správne využiť?

Najčastejším spôsobom spracovania je liečivý čajový odvar. Stačí jednu hrsť sušených stopiek zaliať dvomi pohármi vriacej vody a nechať lúhovať približne 15 minút. Po precedení sa nápoj môže uchovávať v chladničke a piť pravidelne – najmä pri opuchoch, zápaloch alebo pri snahe o detoxikáciu.

Ďalšou možnosťou je kompót zo stopiek. Do hrnca pridajte sušené stopky, trochu cukru, šťavu z citróna a pár klinčekov. Všetko povarte približne 20 minút, potom precedte. Výsledný nápoj je chutný, aromatický a zároveň prospešný pre zdravie.

A čo ak vám ostane väčšie množstvo stopiek? Vysušte ich a vložte do bavlneného vrecúška. Takto sa dajú použiť ako prírodná vôňa do šatníka alebo komody. Ich jemná ovocná aróma osvieži každý priestor.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *