Nevyhadzujte to, ale zalievajte tým paradajky či uhorky. Vaša úroda bude veľká

zahradkar
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Žihľavová kaša sa stáva čoraz obľúbenejším hnojivom pre rastliny. Nie je to prekvapujúce. Jej zdraviu prospešné vlastnosti oceňujú profesionálni aj amatérski záhradníci.

Ľahko sa pripravuje a okrem iného je ideálna pre paradajky, uhorky alebo červenú repu. Vďaka jeho používaniu bude úroda doslova obrovská.

Ako pripraviť žihľavový hnoj?

Na prípravu žihľavového hnoja budeme potrebovať len 1 kg žihľavy a 10 litrov vody. Pokojne na to môžeme použiť dažďovú vodu.

Žihľavu je vhodné nakrájať na menšie kúsky, aby žihľava rýchlejšie uvoľnila živiny. Zmes prikryjeme gázou (aby sme ju ochránili pred hmyzom) a necháme ju na teplom mieste 2 týždne.

Je dôležité, aby ste žihľavovú kašu každý deň premiešali. Po 2 týždňoch by hotová kaša mala mať štipľavý zápach a obsahovať bublinky a penu z fermentácie.

Pre ktoré rastliny sa môže použiť žihľavová kaša?

Žihľavová kaša je ideálna ako živina pre: paradajky, uhorky, jahody, cukety, tekvice a dokonca aj ruže. Nezabudnite však, že žihľavová kaša nemôže stáť príliš dlho.

Odporúčame ju vytvárať častejšie a v menších dávkach. V ideálnom prípade by sa mal celý prípravok spotrebovať do niekoľkých dní od ukončenia procesu fermentácie.

Ako zalievať rastliny žihľavovou kašou?

Spôsob aplikácie žihľavovej kaše v záhrade závisí od vašich individuálnych preferencií. Napríklad na červenú repu sa používa roztok v pomere 1:10 a aplikuje sa maximálne raz za 2 týždne.

Ak však vaše rastliny potrebujú dodatočné hnojenie, nič vám nebráni zvýšiť frekvenciu zalievania. Nezabudnite však, že prílišná horlivosť sa v tomto prípade neodporúča.

Nadmerné hnojenie je rovnako nebezpečné ako nedostatočné hnojenie a môže viesť k horšiemu rastu alebo dokonca k zničeniu vašej úrody. Buďte preto opatrní a je lepšie rastliny dvakrát málo zaliať žihľavovým hnojivom ako raz príliš.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *