Nikdy nedávajte do gulášu túto vec, celý ho pokazíte. Veľa Slovákov to však robí

gulas recept
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Guláš je jedným z pilierov slovenskej kuchyne. Tento tradičný pokrm, pôvodom z Maďarska, si našiel pevné miesto na českých stoloch a každý má svoj vlastný recept na najlepší guláš. Existuje však jedna prísada, ktorú by ste do guláša nikdy nemali pridávať, aj keď ju Slováci často používajú.

Tajomstvo tradičného guláša

Základom dobrého guláša je kvalitné mäso, najlepšie hovädzie, veľa cibule, papriky a ďalšieho korenia. V tradičných receptoch sa často používa aj paradajkový pretlak alebo čerstvé paradajky, ktoré dodajú potrebnú kyslosť a hĺbku chuti. Správne pomalé dusenie je kľúčom k tomu, aby sa všetky chute dokonale spojili.

Prísada, ktorá kazí chuť

Odborníci na slovenskú kuchyňu sa zhodujú: do guláša nikdy nepridávajte klasickú múku na zahustenie. Hoci je zahusťovanie múkou bežnou praxou v mnohých slovenských domácnostiach, v skutočnosti narúša autentickú chuť a štruktúru guláša. Múka mení konzistenciu pokrmu a dodáva mu ťažký, lepkavý charakter, ktorý je na hony vzdialený tradičnému receptu.

Prečo Slováci používajú múku

Mnohí Slováci pridávajú múku do guláša ako jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť hustejšiu konzistenciu. Tento zvyk môže pochádzať z čias, keď bolo zahusťovanie múkou obľúbené v mnohých jedlách. Navyše je múka lacná a ľahko dostupná, takže je praktickou voľbou.

Správne dochutenie a zahustenie guláša

Ak chcete, aby mal guláš správnu chuť a konzistenciu, vyhnite sa pridávaniu múky. Namiesto toho nechajte guláš pomaly variť a redukovať, aby prirodzene zhustol. Použite tiež veľa cibule, ktorá sa počas varenia rozvarí a pridá na hustote pokrmu. Ďalšou možnosťou je pridať strúhané zemiaky alebo použiť kvalitný paradajkový pretlak.

Rady od profesionálov

Profesionálni kuchári odporúčajú venovať pozornosť kvalite korenia. Paprika, rasca, majoránka a cesnak sú nevyhnutné na dosiahnutie autentickej chuti. Dôležité je tiež variť dlho a pomaly, aby sa všetky chute dokonale spojili a mäso bolo jemné a šťavnaté.

Guláš je jedlo, ktoré si zaslúži dôkladnú prípravu a správne ingrediencie. Vyhnite sa pridávaniu bežnej múky a radšej siahnite po kvalitných surovinách a osvedčených receptoch. Vaše chuťové poháriky sa vám za to poďakujú a vy si budete môcť vychutnať pravý tradičný guláš plný bohatej chuti a vône.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

One Reply to “Nikdy nedávajte do gulášu túto vec, celý ho pokazíte. Veľa Slovákov to však robí”

  1. Guláš a tiež aj klobása nie sú pôvodom maďarské jedlo. Toto jedlo sa rozšírilo v Uhorsku pred stáročiami za čias vojenského vpádu Osmanov resp. Turkov do Uhorska. Používala ho armáda počas presunov vojsk v táboroch, lebo sa to dalo jednoducho uvariť. Klobásy v tom čase slúžili, ako konzervy, ktoré vojaci používali za pochodu, keď sa nevarilo.Samozrejme, že v tom čase sa do týchto jedál nedávala paprika a ani paradajky, či zemiaky, lebo Ameriku, odkiaľ tieto druhy zeleniny pochádzajú sme tu v tých časoch ešte nepoznali.Moslimovia to varili a vyrábali z baraniny, alebo hovädziny, nakoľko majú bravčovinu náboženský zakázanú. Pridávali tam len soľ, cibuľu, cesnak a koreninové byliny. Klobásy údili, alebo sušili, aby sa to neskazilo. Na obsadených územiach Uhorska sa tieto jedlá postupne rozšírili aj medzi domorodé obyvateľstvo a neskôr, po objavení Ameriky si ich ľudia začali vylepšovať aj paprikou, paradajkami, zemiakmi a inými koreninami. Teda guláš nie je pôvodom maďarské jedlo. Ani klobása. Sám som bol prekvapený, keď som dávnejšie sledoval jeden dokument o gastronómii, kde sa o rôznych preferovaných jedlách vyjadrovali niektorí gurmánsky experti z Európy a prednej Ázie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *