Paradajky na kríkoch sú stále zelené? Jednoduchý trik na červené, veľké a sladké plody

paradajky zelene
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Aj keď leto vrcholí, niektorí pestovatelia sa márne dočkávajú červených plodov. Paradajky síce rastú, no tvrdohlavo zostávajú zelené (foto: plenum.sk)

paradajky zelene

Tento problém je u nás častejší, než by sa mohlo zdať, a často zaň môže nesprávna starostlivosť alebo extrémne letné počasie. Dobrou správou však je, že existujú jednoduché a účinné spôsoby, ako dozrievanie plodov urýchliť – bez použitia chemických prípravkov.

Prečítajte si, ktoré chyby robíme najčastejšie a ako ich napraviť, aby sa vaše paradajky konečne začervenali.

paradajky zelene nedozrete

Prečo paradajky nečervenajú?

Najčastejšou príčinou pomalého dozrievania paradajok sú nevhodné podmienky – predovšetkým teplota. Paradajky najlepšie dozrievajú pri teplotách od 21 do 27 °C. Ak však nočné teploty klesnú pod 15 °C, alebo naopak, denná horúčava presiahne 30 °C, enzýmy zodpovedné za dozrievanie a tvorbu červeného farbiva (lykopénu) sa spomaľujú alebo prestávajú fungovať.

Dôležité je aj správne hnojenie. Nadbytok dusíka spôsobuje bujný rast listov, no brzdí tvorbu a dozrievanie plodov. V období dozrievania paradajky potrebujú najmä draslík a fosfor – ich nedostatok sa prejaví bledou farbou, tvrdou dužinou a pomalým vývojom.

Medzi ďalšie faktory, ktoré brzdia dozrievanie, patrí:

  • príliš časté a výdatné zalievanie,
  • nedostatok slnečného svetla,
  • husté olistenie, ktoré tieni plody.
paradajky zelene zahrada

Ako urýchliť dozrievanie paradajok na kríkoch?

Skúsení pestovatelia využívajú niekoľko overených záhradkárskych techník, ktoré rastlinu stimulujú a nasmerujú jej energiu do existujúcich plodov. Všetky nasledujúce spôsoby sú prírodné, ekologické a bezpečné.

1. Zastavenie rastu výhonkov (tzv. zaštipovanie)

Odstráňte vrchol rastliny – teda hlavný výhon – približne koncom júla alebo začiatkom augusta, ideálne nad posledným strapcom s plodmi. Tento zásah (nazývaný aj ogławianie) zastaví rast nových listov a kvetov a rastlina začne energiu smerovať do dozrievania už vytvorených paradajok.

2. Redukcia listovej hmoty

Odstránenie spodných listov pod plodmi a bočných výhonkov („vlkov“) zlepší prístup svetla a vzduchu. Vďaka tomu sa zníži riziko plesní a zároveň sa urýchli dozrievanie plodov, najmä v nižších častiach rastliny.

3. Prírodné hnojenie s dôrazom na draslík

V období dozrievania je dôležité znížiť prísun dusíka a zvýšiť podiel draslíka a fosforu. Prírodným zdrojom draslíka sú napríklad sušené banánové šupky, ktoré môžete zapracovať do pôdy. Ideálny pomer výživových látok (NPK) je približne 5:10:25. Draslík podporuje tvorbu červeného pigmentu a zlepšuje chuť plodov.

4. Obmedzenie zálievky

Vo fáze dozrievania zalievajte menej často – jemné preschnutie pôdy totiž rastlinu stimuluje k rýchlejšiemu dozretiu plodov. V horúčavách však dbajte na to, aby pôda celkom nevyschla.

5. Ochrana pred výkyvmi teplôt

Ak teploty v noci klesajú pod 15 °C, zakryte rastliny netkanou textíliou alebo fóliovým tunelom. V horúčavách zasa pomôže zatienenie – napríklad pomocou bielej netkanej textílie, ktorá odrazí časť slnečného žiarenia.

Bez chémie a s chuťou

Ak zohľadníte teplotné podmienky, upravíte zálievku a výživu rastlín, zároveň odstránite prebytočné listy a zastavíte rast nových výhonkov, vaše paradajky sa vám odmenia sýtočervenou farbou, sladkou chuťou a plnou vôňou. To všetko bez použitia syntetických prípravkov.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *