Keď si kupujete balené mäso, vždy sa pýtate, na čo slúži tá záhadná podložka na dne balenia? Je to jeden z trikov výrobcov na zvýšenie hmotnosti výrobku? Tentoraz nie. Túto otázku vám raz a navždy objasníme.
Buďme bolestne úprimní. Výrobcovia potravín si sami vydobyli právo zaobchádzať so svojimi výrobkami s určitou dávkou podozrenia. O trikoch, fintách a často aj priamych podvodoch, ktoré títo priemyselníci používajú, sme už písali mnohokrát. Každý, kto sledoval Katarzynu Bosackú alebo iných „stopárov“ podvodov výrobcov, o tom vie svoje.
Takže keď v balenom mäse vidíme záhadnú vložku neznámeho pôvodu, našou prirodzenou reakciou je podozrenie, že aj tentoraz ide o nejakú formu pokusu oklamať nás a presvedčiť nás, aby sme minuli svoje peniaze. Tentoraz sa však musíme stať diablovým advokátom a zdôvodniť prítomnosť predmetného materiálu. Bol tam umiestnený z dobrého dôvodu.
Čo je látková vložka v mäse?
Pravdepodobne už viete o tom, že umývanie hydinového mäsa nám často prináša viac nebezpečenstva ako úžitku. Mikróby v mäse sa aj tak zlikvidujú počas tepelnej úpravy a nedbalé umývanie kuracieho mäsa podporuje šírenie baktérií v celej kuchyni. V tekutinách, ktoré vytekajú z mäsa, sa nachádza rovnako veľa týchto druhov mikroorganizmov ako na povrchu. A práve na tento účel dávajú výrobcovia do obalov mäsa vložky.
Tento nenápadný kus materiálu, ktorý sa zvyčajne umiestňuje pod mäso, je určený na absorbovanie vody, plazmy a krvi, ktoré unikajú z výrobku počas jeho uloženia v chladničke. Vďaka tejto úprave nám pri otváraní balenia mäsa žiadna tekutina nesteká po rukách, a tak sa po pracovnej doske, skriniach a podlahe nerozširujú nebezpečné baktérie.
Podložka na panvici
Možno sa vám už niekedy stalo, že vám na panvicu s bravčovým alebo morčacím mäsom spadla podložka z mletého mäsa. Alebo tam dokonca strávila niekoľko minút a vy sa teraz obávate, či bude pripravované jedlo bezpečné na konzumáciu? Buďte pokojní, všetko je v poriadku! Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by tvrdili, že podložka predstavuje zdravotné riziko, a pokiaľ sa jej štruktúra neroztrhla, váš pokrm je maximálne bezpečný.