Posilňuje pečeň, kĺby a srdce. Mali by ste ju piť každý deň

25436 1
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Čerešne patria k najobľúbenejšiemu letnému ovociu – a ich sirup si zaslúži miesto v každej domácej špajze.

25436 1

Nie je to len chutný doplnok do čaju či vody, ale aj prírodný prostriedok, ktorý pomáha pri detoxikácii organizmu, znižuje krvný tlak a podporuje činnosť srdca i pečene. Jeho výroba je nenáročná, no zdravotné prínosy sú mimoriadne.

Prečo piť čerešňový sirup?

Čerešne obsahujú množstvo cenných látok – od vitamínov skupiny B až po antioxidanty, ktoré chránia bunky pred starnutím. Vysoký obsah draslíka reguluje srdcovú činnosť, pomáha znižovať krvný tlak a prispieva k vylučovaniu nadbytočného cholesterolu z tela.

Sirup z čerešní priaznivo pôsobí aj na tráviaci trakt. Podporuje činnosť pečene, uľahčuje detoxikáciu organizmu a tlmí zápalové procesy v žalúdku. Je preto ideálnym nápojom pre ľudí, ktorí trpia tráviacimi problémami, únavou alebo zvýšeným stresom.

Pomoc pri bolesti kĺbov a prevencia srdcových ochorení

Podľa výskumov pomáha čerešňový sirup aj pri problémoch s kĺbmi. Znižuje hladinu kyseliny močovej v krvi, čo ocenia najmä ľudia trpiaci dnou alebo artritídou. Zmierňuje opuchy a bolesti kĺbov, čím zlepšuje kvalitu života bez potreby liekov.

Nezanedbateľný je aj jeho vplyv na zdravie srdca. Pravidelná konzumácia môže znížiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku, aterosklerózy a infarktu. Tento prírodný sirup je tak chutnou a účinnou formou prevencie civilizačných ochorení.

Recept na domáci čerešňový sirup

Potrebujete:

  • 4 kg čerstvých čerešní
  • 1 kg kryštálového cukru
  • šťavu z 2 citrónov

Postup:

  1. Čerešne umyte a odkôstkujte.
  2. Vložte ich do veľkého hrnca, zasypte cukrom a prikryte.
  3. Nechajte odstáť 12 hodín, ideálne cez noc.
  4. Po tomto čase zmes sceďte – šťavu si odložte, dužinu pretlačte cez sitko, aby ste získali maximum tekutiny.
  5. Pridajte citrónovú šťavu, premiešajte a priveďte do varu.
  6. Horúci sirup nalejte do sterilizovaných sklenených fliaš alebo pohárov a pevne uzavrite.

Ako správne pasterizovať čerešňový sirup

Aby sirup vydržal až do nasledujúcej sezóny, je potrebné ho pasterizovať. Môžete si vybrať z dvoch spôsobov – vo vode alebo v rúre:

1. Pasterizácia vo vodnom kúpeli

  • Na dno veľkého hrnca vložte kuchynskú utierku alebo silikónovú podložku.
  • Do hrnca poukladajte zavreté poháre a zalejte ich vodou tak, aby siahala asi 2 cm pod viečka.
  • Vodu priveďte k varu, potom znížte plameň a pasterizujte 25–30 minút.
  • Poháre vyberte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.

2. Pasterizácia v rúre

  • Poháre vložte do studenej rúry a nastavte teplovzdušný režim na 120 °C.
  • Keď rúra dosiahne túto teplotu, nechajte poháre pasterizovať 25–30 minút.
  • Po vychladnutí skladujte sirup na tmavom a suchom mieste.

Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *