Postriekajte jablone prírodným postrekom z prasličky. Takto zabránite chrastavitosti

jablon strom
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chrastavitosť jabloní patrí medzi najrozšírenejšie hubové choroby ovocných stromov. Dokáže znehodnotiť listy aj plody ešte pred zberom a pri silnom napadnutí úplne pripraviť pestovateľa o úrodu. Domáci záhradkári však môžu využiť ekologické riešenia, ktoré šírenie choroby účinne obmedzujú.

Chrastavitosť jabloní – ako sa prejavuje a šíri

Pôvodcom je huba Venturia inaequalis, ktorá prezimuje v napadnutom lístí pod stromami. Počas jari sa spóry uvoľňujú a vietor ich roznáša na mladé listy. Vlhké a chladné počasie, prehustené koruny bez prístupu vzduchu či preliatie pôdy urýchľujú rozvoj ochorenia.

Na listoch sa objavujú olivovo-zelené škvrny, ktoré tmavnú a narúšajú povrch pletiva. Listy sa krútia a predčasne opadávajú. Aj plody sú posiate tmavými, drsnými fľakmi, môžu sa deformovať a praskať – takto napadnuté jablká nie sú vhodné na skladovanie ani konzum.

Keďže choroba prežíva v prostredí každú sezónu, prevencia je pre pestovateľa najdôležitejšia. Pomôcť môžu aj odolné odrody ako ‘Topaz’, ‘Freedom’ či ‘Ariwa’.

jablon

Prírodná ochrana bez chemikálií

V intenzívnych sadoch sa využívajú najmä fungicídy a jesenné postreky močovinou na rýchlejší rozklad lístia. V záhradkách však môžu pri nesprávnom použití narobiť viac škody než úžitku — najmä poškodením púčikov a oslabením stromov pred zimou.

Domáci pestovatelia preto často siahajú po ekologických opatreniach:

Pravidelné odstraňovanie lístia

Z pôdy treba odstrániť všetok infikovaný materiál — znižuje sa tým množstvo spór, ktoré by sa na jar mohli uvoľniť. Tento postup odporúča aj záhradkár a autor YouTube kanála „Naturalnie o ogrodach“ Jacek Naliwajek, ktorý napadnuté lístie kompostuje.

Prírodný postrek z prasličky roľnej

Praslička roľná posilňuje prirodzenú odolnosť jabloní a pomáha najmä proti hubovým chorobám.

Ako si postrek pripraviť:

  • 1 kg čerstvej prasličky roľnej alebo zakúpený extrakt
  • zaliať 1 litrom vody a nechať odstáť 24 hodín
  • následne variť približne 20 minút
  • po vychladnutí preliať do postrekovača

Postrek aplikujte od jari do leta v intervaloch 7–10 dní, obzvlášť počas daždivých období.

Pravidelná starostlivosť a tieto jednoduché prírodné postupy dokážu výrazne obmedziť škody spôsobené chrastavitosťou bez potreby syntetických pesticídov.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *