Len máloktorá domácnosť si vie predstaviť svoju každodennú prevádzku bez mrazničky. Tá samozrejme slúži predovšetkým na to, aby potraviny vydržali čo najdlhšie. Skúsenosti s používaním tohto spotrebiča však viedli mnohých k tomu, že si zvykli zmrazovať takmer všetko.
Nie vždy je to však vhodné a v niektorých prípadoch to môže byť dokonca veľmi škodlivé. Niektoré potraviny totiž môžu zmeniť svoju konzistenciu a následne aj kvalitu. V lepšom prípade nebude potravina dobrá a v horšom prípade môže byť dokonca zdraviu škodlivá.
Mliečne výrobky
Do mrazničky by ste nikdy nemali dávať mliečne výrobky, najmä mlieko, jogurt, syr, maslo alebo tvaroh. Pravdepodobne sa zrazia, čím stratia nielen svoju konzistenciu, ale aj dobrú chuť.
Zelenina a ovocie
Ak uvažujete o zmrazení čerstvej zeleniny alebo ovocia, nerobte to, pretože sa to neodporúča. Väčšina z nich obsahuje veľa vody, ktorá v mrazničke prirodzene zmrzne a po vybratí z nej vyteká. V prípade ovocia stratíte šťavnatú chuť. Do mrazničky nikdy nedávajte jablká, melóny, listovú zeleninu, zeler ani zemiaky.
Čerstvé bylinky
To, čo sme uviedli v predchádzajúcom odseku, platí aj pre čerstvé bylinky. Ak ich dáte do mrazničky, musíte sa zmieriť s tým, že stratia svoju chuť a v dôsledku toho aj svoje účinky. Keď ich vyberiete, aby ste ich použili, zistíte, že máte v ruke len čudnú kašu.
Vaječné výrobky
Ani vaječné výrobky nie sú vhodné na zmrazenie. Hovoríme tu najmä o majonéze, kréme alebo rôznych ingredienciách na pečenie. Ľudia ich zmrazujú pomerne často, pretože z nich vyrobia veľké množstvo, napríklad na prípravu koláča, a potom sa rozhodnú, že zvyšok si nechajú nabudúce. Dovtedy však vyberú len nechutnú zrazeninu.
Vajcia
Nielen výrobky z vajec, ale aj vajcia v škrupine nie sú vhodné do mrazničky. Obsahujú totiž značné množstvo vody. Tá sa v mrazničke nahromadí a škrupina popraská. Do vajec sa tak môžu ľahko dostať nebezpečné baktérie.
Rozmrazené mäso
Vo všeobecnosti platí, že ak ste už niečo zmrazili a potom ste to nechali rozmraziť, malo by sa to skonzumovať alebo vyhodiť. Nikdy ho nevkladajte späť do mrazničky. Najmä ak ide o mäso. Riskujete vážne problémy v dôsledku bakteriálnej kontaminácie.