Používate v kuchyni takýto riad? Ani neviete, aké látky vám idú do tela

panvica varenie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Kto by si pomyslel, že v 21. storočí budeme mať problém nájsť kuchynské náčinie, ktoré nepredstavuje nebezpečenstvo pre náš organizmus? S pokrokom vedy sa dozvedáme, že mnohé panvice a hrnce, na ktorých varíme, sú vyrobené z materiálov, ktoré sú škodlivé pre naše zdravie. Ako obstojí ktorý materiál?

Meď

Hoci medený riad dobre vedie teplo, varenie na ňom môže byť smrteľné. Meď sa dostáva do potravín v množstvách, ktoré presahujú bezpečnú hranicu spotreby.

Teflón

Veľmi obľúbený pre svoje nepriľnavé vlastnosti, ľahko sa čistí, používa menej tuku, priaznivá je aj cena, ale je teflón naozaj taký nevinný, ako sa zdá? Bohužiaľ. Teflón sa spája s ochorením štítnej žľazy, poškodením pľúc, pečene, obličiek, zníženou imunitou a reprodukčnou schopnosťou. Môže dokonca spôsobovať rakovinu. Ak varíme s teflónom pri vysokých teplotách, teflón sa uvoľňuje do potravín.

Hliník

Sú lacné, ľahké, …ALE! Pri varení na hliníku sa hliníkové usadeniny pomerne ľahko dostávajú do potravín. Ak neznášate hliník, určite si zaobstarajte riad z eloxovaného hliníka. Ten sa ešte ľahšie čistí, nevylučuje hliník a do určitej miery zabezpečí nepriľnavosť.

Keramika

Tento riad nie je v skutočnosti celý keramický. Hrnce a panvice sú vyrobené z kovu a potiahnuté väčšinou silikónom, zatiaľ čo dno je keramické. Keramický riad nevedie teplo rovnomerne po celom povrchu a navyše sa musí čistiť ručne. Kvalitný keramický riad nie je nebezpečný, ale bohužiaľ existuje mnoho lacnejších, menej kvalitných kusov, ktoré po čase začnú uvoľňovať olovo do jedla. Dávajte si na to pozor.

Nerezová oceľ

Nerezová oceľ je zliatina obsahujúca železo, chróm a nikel. Kuchynský riad z nej vyrobený je odolný voči korózii a hrdzi. Rovnomerne rozvádza teplo, ľahko sa čistí a jeho obstarávacia cena nie je šialene vysoká. Varenie na nerezovom riade nepoškodí vaše zdravie.

Liatina

Veľmi odolný materiál s nepriľnavými vlastnosťami. Na liatinu sa môžete spoľahnúť, že vydrží, ale musíte počítať s vyššou obstarávacou cenou a špecifickými požiadavkami na čistenie. Liatina v malej miere uvoľňuje železo, čo však nemusí byť nutne na škodu.

Keď si kupujete nový riad do kuchyne, zamerajte sa na výber hrncov a panvíc, ktoré neohrozujú vaše zdravie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *