Výdatne zásobené regály v supermarketoch považujeme za samozrejmosť. No odborníci upozorňujú, že dostupnosť niektorých bežných potravín môže byť už v blízkej budúcnosti ohrozená. Dôvod? Klimatické zmeny, ktoré čoraz viac ovplyvňujú globálnu poľnohospodársku produkciu.
Podľa portálu TN.cz, ktorý sa odvoláva na viaceré expertné zdroje, sa situácia v priebehu nasledujúcich desiatich rokov môže zásadne zmeniť. Potraviny ako čokoláda, káva, avokádo, mandle, ba dokonca aj hovädzie mäso môžu byť čoraz ťažšie dostupné a výrazne drahšie. Nejde pritom len o odhad budúcnosti – dopady zmeny klímy cítime už dnes, napríklad pri prudko rastúcich cenách niektorých surovín.
Kakao pod tlakom extrémneho počasia
Jedným z najviac zasiahnutých produktov je kakao. Až 70 % jeho celosvetovej produkcie pochádza z krajín západnej Afriky, ktoré momentálne zápasia s nevyspytateľným počasím – vysokými teplotami, nadmerným množstvom zrážok a rozšírením rastlinných chorôb.
„Kakaovníkom neprospievajú rôzne extrémne klimatické podmienky a extra teplo a vlhkosť vytvárajú ideálne podmienky pre hmyz a huby, s ktorými stromy jednoducho nedokážu bojovať samy. To spôsobilo ťažkosti farmárom a chudobnú úrodu, a tým aj rast cien v dôsledku nižšej ponuky,“ uvádza magazín Forbes.
Kávová budúcnosť: neistá a závislá od nadmorskej výšky
Rovnaký scenár hrozí aj káve. Odborníčka na výživu a potravinová futurologička Morgaine Gayeová upozorňuje, že kvôli rastúcim teplotám a nepravidelným zrážkam sa tradičné kávové regióny dostávajú do rizika.
„Mnohí poľnohospodári sa už presúvajú do vyšších nadmorských výšok alebo menia plodiny, čo znamená, že káva sa v niektorých oblastiach už nebude pestovať,“ povedala pre Express.
Vedci preto hľadajú alternatívy – napríklad náhrady kávy na báze čakankového koreňa, datlí alebo laboratórne vytvorených zmesí. V popredí výskumu stoja aj alternatívne čokolády vyrábané pomocou rohovníka či iných bôbov.
„Sme svedkami veľkého rozvoja laboratórne pestovaného kakaového masla a presnej fermentácie pri výrobe čokolády,“ dodáva Gayeová.
Voda ako luxus: avokádo a mandle sú v ohrození
Ďalšími potravinami, ktoré môžu byť ohrozené, sú avokádo a mandle. Obe plodiny vyžadujú extrémne množstvo vody, a keďže suchá sú čoraz častejšie a intenzívnejšie, ich pestovanie sa stáva environmentálne a ekonomicky neudržateľným.
„Obe tieto potraviny potrebujú na pestovanie veľa vody a vzhľadom na to, že suchá sú stále častejšie, ich produkcia nemusí byť vo veľkom meradle udržateľná,“ upozorňuje výživová poradkyňa Jennie Nortonová.
Problémy sa netýkajú len exotiky. V ohrození je aj pšenica či zemiaky
Ak sa niekomu zdá, že ide len o „exotické“ potraviny, mal by spozornieť. V dôsledku extrémnych klimatických javov – záplav, sucha či nečakaných mrazov – môžu byť vážne ovplyvnené aj základné plodiny ako pšenica, zemiaky či kapusta. Ich obmedzená dostupnosť môže viesť nielen k zníženiu ponuky, ale aj k citeľnému nárastu cien.
Hovädzie mäso: environmentálna záťaž a koniec jeho dominancie?
S rastúcim ekologickým povedomím a snahou o zníženie emisií oxidu uhličitého sa dostáva do pozornosti aj spotreba mäsa. Predovšetkým hovädzie mäso je environmentálne náročné – vyžaduje veľké množstvo vody, spôsobuje vysoké emisie a prispieva k odlesňovaniu.
„Zaťažuje životné prostredie, spôsobuje vysoké emisie skleníkových plynov, nadmernú spotrebu vody a odlesňovanie. S rastúcim regulačným tlakom a zmenou spotrebiteľských návykov ho nahradí laboratórne pestované mäso a prevládnu rastlinné náhrady,“ vysvetľuje dietológ a expert na klinickú výživu Rimas Geiga.