Prečo sú jahody malé a kyslé? Chýba im slnko a dôležitá živina

jahody zahrada
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mnoho slovenských záhradkárov sa sťažuje na drobné, tvrdé a málo šťavnaté jahody, aj keď rastliny vyzerajú zdravo a bohato kvitnú. Na vine často nie sú choroby, ale chyby v starostlivosti – od chýbajúcich živín až po nevhodné stanovište. Zistite, čo robíte zle a ako to napraviť.

jahody zahrada

Prečo jahody vytvárajú malé a tvrdé plody?

Ak aj svoje jahody pravidelne polievate a listy vyzerajú zdravo, no plody sú z roka na rok menšie a tvrdšie, pravdepodobne ide o problém s výživou pôdy. Najčastejšou príčinou býva nedostatok draslíka, ktorý je pre vývoj plodov nevyhnutný. Bez tohto prvku rastlina nevie správne prenášať cukry do plodov, a tie potom zostávajú malé, ľahké a bez chuti.

Draslík sa z pôdy prirodzene vyčerpáva, najmä v druhom a treťom roku pestovania. Ak sa pôda pravidelne nedohnojuje, napríklad kompostom alebo síranom draselným (30 g na m² na jeseň), jej úrodnosť klesá a úroda trpí.

jahody sadenie

Svetlo je základ: Jahody potrebujú slnko každý deň

Nedostatok slnečného svetla je druhou častou príčinou slabého plodenia. Jahody potrebujú minimálne šesť hodín priameho slnka denne, ideálne medzi 10:00 a 16:00. Ak ho majú len štyri hodiny, hmotnosť plodov sa môže znížiť aj o tretinu.

Problémové bývajú najmä záhony pri severných stenách domov, v tieni stromov alebo na balkónoch v hustej zástavbe. V takom prípade pomôže presadiť jahody na slnečnejšie miesto, prípadne ich pestovať vo vyvýšených nádobách či na stolových konštrukciách. Pomôcť môže aj prerezanie vetiev, ktoré bránia prístupu svetla.

Staré rastliny a suchá pôda = slabé plody

Rastliny jahôd po troch sezónach pestovania výrazne slabnú. Koreňový systém už nie je taký výkonný a nedokáže zásobiť všetky kvety dostatkom živín. Výsledkom sú deformované, drobné a nedozreté plody. Problém sa ešte viac prehĺbi počas sucha – ak vlhkosť pôdy klesne pod 50 %, rast jahôd sa okamžite spomalí.

Riešením je obnova výsadby každé 2–3 roky, výber silných odnoží na ďalšie pestovanie a mulčovanie slamou, ktoré udržiava vlhkosť a zmierňuje teplotné výkyvy.

Ako sa správne starať o jahody? Tieto kroky sú kľúčové

Dobrá úroda sa začína už pri príprave pôdy. Na jar pôdu prekyprite a zapracujte do nej 4–5 litrov kompostu na meter štvorcový. Pridajte aj bezchlórové draselné hnojivo (25–30 g/m²). Ak pH pôdy klesá pod 5,5, je potrebné už na jeseň vykonať vápnenie (150 g záhradného vápna na m²), aby ste dosiahli optimálne pH okolo 6,0–6,2.

Po zbere môžete na povrch rozsypať drevitý popol, ktorý pôsobí ako prírodné hnojivo s obsahom draslíka a stopových prvkov.

Správna vzdialenosť a vzdušnosť výsadby

Jahody potrebujú priestor, inak trpia nedostatkom svetla a vzduchu. Ideálne rozostupy sú 35–40 cm medzi rastlinami v rade a 60 cm medzi radmi. Ak pestujete jahody na balkóne či terase, použite nádoby s priemerom aspoň 30 cm, umiestnené na vyvýšených miestach. Takáto výsadba zabezpečí lepšie presvetlenie aj ohrievanie pôdy.

Závlaha a mulčovanie nesmú chýbať

Počas teplých dní môžu jahody spotrebovať až 5 litrov vody týždenne na rastlinu. Najväčšie nároky majú počas rastu plodov. Pravidelné zalievanie je preto nevyhnutnosťou. Mulčovanie slamou alebo netkanou textíliou znižuje odparovanie vody, obmedzuje buriny a udržiava stabilnú mikroklímu.

Po skončení sezóny – najčastejšie v auguste – nezabudnite na rez starých listov približne 5 cm nad zemou a aplikáciu dusičnanu draselného (8 g/m²), ktorý podporí tvorbu nových kvetných pukov a zlepší prezimovanie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *