Keď je horúčava, často nemáme chuť ani na naše obľúbené jedlo. Potravinová intuícia nám hovorí, čo je pre nás v takýchto chvíľach najlepšie. Je známe, že najobľúbenejšie sú ľahké a, samozrejme, nie horúce jedlá. Čo presne by ste mali jesť, aby ste horúčavy prežili v dobrej kondícii, a čoho by ste sa mali vzdať? Máme pre vás niekoľko tipov od odborníka na výživu.
Základné pravidlá pre stravu v horúcom počasí sú dve. Jedlá by mali byť ľahko stráviteľné a musíte dostatočne piť. Na čo ďalšie nám radí dbať Monika Maćkówová, odborníčka na výživu z Katedry výživy ľudí na Vroclavskej univerzite prírodných vied? Tu je niekoľko tipov.
Dbajte na svoju hydratáciu
V horúcich dňoch sa ľahko dostaví dehydratácia. Náchylné sú na ňu najmä deti a starší ľudia. Samozrejme, treba veľa piť, ale mali by ste dbať aj na to, aby ste do svojho jedálnička zaradili viac ovocia a zeleniny.
Dietologička navrhuje začať raňajkami a pripraviť si napríklad ovocné alebo zeleninové smoothies alebo koktaily na báze jogurtu či kefíru s ovocím. Odporúča sa vyberať si také, ktoré obsahujú veľké množstvo vody, napríklad melón alebo bobuľové ovocie. Tie možno obohatiť o ovsené vločky, špaldu alebo orechy.
Niečo ľahké na obed
V horúcich dňoch sú skvelou voľbou šaláty. Je dobré pripraviť ich zo zeleniny bohatej na vodu, ako sú uhorky alebo šalát. Okrem toho ich môžete obohatiť chudým mäsom, chudým tvarohom, vajíčkami, rybami alebo strukovinami. Dobre poslúžia aj komplexné sacharidy, napríklad tmavé cestoviny alebo krúpy.
A počas horúčav si vždy radi dáme chladenú alebo krémovú zeleninovú polievku. Túto voľbu si odborník na výživu pochvaľuje, najmä ak sú posypané slnečnicovými alebo tekvicovými semienkami.
Tieto jedlá musia počkať
Myslím, že v tomto bode bude s odborníkom na výživu súhlasiť každý. V horúcich dňoch nemáme chuť na vyprážané jedlá, jedlá z rýchleho občerstvenia a pikantné jedlá. Práve toho nám odborník radí, aby sme sa vzdali, pretože to môže viesť k zaťaženiu organizmu. Pozor aj na sladkosti, sladké šťavy a sýtené a nesýtené nápoje, ktoré sú vysokokalorické a tiež pomerne ťažko stráviteľné.
Odborník varuje aj pred zmrzlinou. Tie kupované v obchode majú veľa cukru a vysokú energetickú hodnotu. Preto je lepšie zájsť si do zmrzlinárne na sorbety, ktoré si ľahko pripravíte aj sami. Môžu navyše pomôcť pri hydratácii a majú výrazne menej kalórií.