Pridajte do šalátu a zrýchli sa vám metabolizmus. Predávajú to všade

zeleninovy salat
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Neoplatí sa okolo nich ľahostajne prechádzať. Nielenže zlepšujú trávenie, sú nielen vitamínovou bombou, ale pôsobia aj proti starnutiu a vďaka korenistým tónom dodávajú šalátom jemnú výraznosť. Neľutujte, môžete ich jesť po hrstiach. A hovoríme o… listoch rukoly.

Je čas zmenšiť vzdialenosť od zelených listov. Žiaľ, stále majú zlú povesť, možno si ich mnohí spájajú so zázračnými diétami spred rokov, keď bol šalát determinantom obmedzujúcich stravovacích plánov. Dnes už vieme, že diéta nemá veľa spoločného s hladovaním a samotný šalát sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička, pretože je jednoducho veľmi zdravý. A aj keď sú to „len“ zelené listy, sú považované za najzdravšiu zeleninu na svete. Patrí medzi ne aj rukola, ktorú si môžete vypestovať vo svojej domácej záhrade a je skvelá okrem iného na: pre zdravie čriev.

Na čo je dobrá rukola? Zdravotné vlastnosti zelenej listovej zeleniny

rukola

Výskum publikovaný v „Nature Chemikal Biology“ naznačuje, že zelená listová zelenina, vrátane rukoly, obsahuje sulfochinovózu (SQ), jedinečnú cukrovú zlúčeninu, ktorá má priaznivý vplyv na črevné baktérie, stimuluje ich k činnosti, čím zlepšuje trávenie a urýchľuje metabolizmus. A čo viac, pravidelné jedenie rukoly môže znížiť množstvo zlých baktérií zodpovedných za niektoré chorobné stavy.

Zelená listová zelenina, vrátane rukoly, sa považuje za protizápalové potraviny, čo znamená, že je bohatá na zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť znížiť chronický zápal. Susan Bowerman, riaditeľka vzdelávania a výživového školenia v „Herbalife“, na parade.com vysvetľuje, že táto zelenina je bohatá na fytonutrienty a betakarotén, ktorý v prípade potreby telo premení na vitamín A, ako aj minerály a vlákninu. a vodou. Vedecké výskumy navyše potvrdzujú vzťah medzi pravidelnou konzumáciou listovej zeleniny a dlhovekosťou.

Prečo sa inak oplatí jesť rukolu každý deň? 100 g zelených listov pokrýva 100% dennej potreby vitamínu K, 50 percent dopyt po vitamíne A a 25 percent dennej potreby vitamínu C a kyseliny listovej. Rukola má aj baktericídne vlastnosti a zlúčeniny zodpovedné za túto vlastnosť sa spájajú aj s jej charakteristickou korenistou chuťou.

S čím rukola chutí najlepšie? Použitie rukoly v kuchyni

Rukola, podobne ako mnohé iné zelené listy, sa výborne hodí ako základ pre výrazné pesto. Najčastejšie sa konzumuje surová ako prídavok do šalátov, sendvičov, pizze alebo zeleninových a ovocných koktailov. Rukola má jemne korenistú chuť, preto sa výborne hodí k mnohým jedlám, na osvieženie a dochutenie pokrmu stačí len pár malých lístkov.

Rukola sa dá aj tepelne upraviť. Vhodné na krátkodobé vyprážanie, najlepšie na olivovom alebo repkovom oleji. Takto pripravené môžete podávať so šalátom z pečených paradajok alebo mäkkých syrov. Ak premýšľate, ako jednoducho zaradiť rukolu do svojho jedálnička, pridajte ju napríklad do praženice na konci vyprážania, vložte medzi plátok a plátok studeného mäsa alebo posypte paradajkovou polievkou (ako petržlen).


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *