Reďkovka bude veľká a výnimočne chutná. Vezmite to z kuchyne a pripravte si lektvar na polievanie

redkovky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Reďkovka patrí medzi najobľúbenejšie zeleniny v domácich záhradkách. Vďaka krátkemu vegetačnému obdobiu sa na jej pikantnú a chrumkavú chuť môžete tešiť už po pár týždňoch od výsevu.

Hoci nie je náročná na pestovanie, správne podmienky a domáce hnojivo môžu výrazne zlepšiť kvalitu úrody. Ako a kedy reďkovku siať a čím ju hnojiť, aby bola zdravá a veľká?

Výsev reďkovky – kedy a ako na to?

Hoci reďkovka pochádza z Číny, v Európe sa udomácnila už v 16. storočí. Keďže je odolná voči chladu, siať ju môžete od marca do mája a počas sezóny aj viackrát, čím si zabezpečíte nepretržitú úrodu. Ak hrozia silnejšie mrazy, odporúča sa mladé rastlinky zakryť agrotextíliou.

Semená vysievajte priamo do pôdy do hĺbky približne 1 cm – príliš hlboký výsev môže spôsobiť deformácie koreňov. Riadky by mali byť od seba vzdialené 20-30 cm a semená v nich by mali byť umiestnené približne každých 5 cm. Reďkovka potrebuje na rast dostatok slnečného svetla – v tieni bude vyháňať viac listov na úkor koreňa.

Najlepšie sa jej darí v ľahkej, úrodnej a priepustnej pôde s neutrálnym až mierne kyslým pH. Príliš kyslá alebo zásaditá pôda môže rastlinu oslabiť a negatívne ovplyvniť úrodu. Dôležité je pravidelné, no primerané zavlažovanie – nedostatok vody spôsobuje praskanie koreňov, zatiaľ čo jej prebytok vedie k bujnému rastu listov a zhoršeniu chuti reďkovky.

Prírodné hnojivo pre veľkú a zdravú reďkovku – postačí jedna surovina

Hoci reďkovka nepotrebuje intenzívne hnojenie, vhodné živiny môžu výrazne zlepšiť jej kvalitu. Dôležité je však vyhnúť sa nadbytku dusíka, ktorý spôsobuje tvrdnutie koreňov a zhoršenie chuti.

Jednoduchým a účinným spôsobom, ako podporiť rast reďkovky, je hnojivo z suchého droždia. Droždie je bohatým zdrojom draslíka, fosforu a vitamínov skupiny B, ktoré prospievajú rastlinám. Na prípravu prírodného roztoku stačí:
✔ Rozpustiť 100 g suchého droždia v 10 litroch teplej vody.
✔ Dôkladne premiešať a nechať odstáť cez noc.
Polievať reďkovky každých 10-14 dní.

Pravidelné používanie tejto zmesi zabezpečí, že vaša reďkovka bude veľká, šťavnatá a mimoriadne chutná.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *