Rozmrazte mäso úplne rýchlo a šetrne pomocou cukru

maso
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mäso a cukor nie je najbežnejšia kombinácia v kuchárstve. Nepochybne sa však používa v mnohých jedlách vysokej kuchyne. Typická moderná gazdiná však len zriedka nájde dôvod na použitie mäsa a cukru v jednom recepte. Ja som výnimka z pravidla, pretože túto dvojicu výrobkov používam spolu už desaťročia. U nás doma sa však cukor do mäsa nepridáva kvôli kulinárskym excesom, ale preto, aby sa uľahčila a zjednodušila príprava iných jedál.

Večný problém

Bežné rozmrazovanie mäsa si od domácej pani vždy vyžaduje buď veľa času, alebo veľa úsilia. Zvyčajne je potrebné všetko naplánovať s ohľadom na niekoľko hodín, počas ktorých sa „skamenelina“ mäsa zmení na niečo vhodné na varenie. Samozrejme, proces môžete urýchliť pomocou mikrovlnnej rúry, ale nie každý s tým bude súhlasiť.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Predpoveď počasia na dnes: Piatok 12.september 2025

Ako veľmi mladé dievča som si raz všimla, ako jednoducho to moja babička robila s mrazeným mäsom. Vytiahla z mrazničky úplne skamenený kus mäsa a asi za 15 minút ho už spracúvala nožom. Nebola som príliš skromná, a tak som sa na babičku okamžite vrhla – ako je vôbec možné, že sa dejú také zázraky!

Vtip je vtip, ale je to biznis

Najskôr som si myslel, že sa mi stará pani vysmieva. Veď moja babička povedala doslova toto: „Len poriadne oslaďte mäso a nebudete mať žiadne problémy.“ Babka ma však nemučila a hneď všetko vyložila. Ukázalo sa, že mala špeciálny recept na mrazenie mäsa!

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Štát bude rozdávať pokuty, ak budete kúriť čím chcete. Prídu vás domov skontrolovať

Predbežná príprava na babičkinu metódu si vyžadovala minimum. Stará pani jednoducho nakrájala mäso pred zmrazením na pomerne malé kúsky, každý po 200 – 300 gramov. A keď nejaký recept vyžadoval rozmrazenie mäsa, babička vzala jeden z týchto kúskov a namočila ho do špeciálneho roztoku.

Sladkosť, nie hnus!

Babička brala dve tretiny hrnca s vodou a zohrievala ju na 50 stupňov – teplotu, pri ktorej sa ešte dala udržať ruka vo vode, ak ste chceli. Do horúcej vody pridala polievkovú lyžicu cukru, miešala ju, kým nebola homogénna, a potom do nej ponorila požadovaný kus mäsa.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Fico prezradil, čo mu povedal Putin, ako odkaz Zelenskému

Hneď poviem, že takýto roztok nemá žiadny negatívny vplyv na chuť mäsa. Naopak, po „cukrovom kúpeli“ mäso získa zvláštnu jemnú chuť a zároveň stratí akúkoľvek tuhosť. A varenie sa razom uľahčí a domácnosti všetko chutí. Totálne plusy!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *