Sadenie póru v júni na zimnú úrodu. Najlepšie odrody a starostlivosť po zasadení

por sadenie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Hľadáte zeleninu, ktorá vydrží mrazy a poskytne čerstvú chuť aj počas januára? Pór (Allium porrum) je ideálny kandidát. Poradíme vám, kedy sadiť, ako pripraviť pôdu a ktoré odrody v slovenských podmienkach zaručene prežijú do jari.

por sadenie

Prečo sadiť pór práve v júni?

Jún a začiatok júla dávajú mladým rastlinám dostatok času na hlboké zakorenenie ešte pred jesenným ochladením. Dobré korene = pevné rastliny, ktoré bez ujmy zvládnu mínusové teploty a ponúknu čerstvú zeleninu od októbra až do marca.

Pôda: základ úspechu

  • Živiny a pH: Ideálna je humózna, priepustná pôda s neutrálnym až mierne zásaditým pH (6,5 – 7,5).
  • Príprava dva týždne pred výsadbou: Prekopte záhon do hĺbky 30 cm, vyberte burinu, rozbite hrudy a zapracujte kompost alebo vyzretý maštaľný hnoj. Ťažkú zem ľahčite pieskom.
  • Hĺbka jamiek: 15 cm podporí tvorbu dlhej bielej stonky, ktorá je v kuchyni najcennejšia.
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Prečo aplikovať vápno pod ovocné stromy a kríky? Výhody a účinky používania
por zahrada

Správny spon a úprava sadby

Dodržte rozstup 30 – 40 cm medzi riadkami a 15 – 20 cm medzi rastlinami. Pred vysádzaním skráťte korene na 2 – 3 cm a listy zrežte o tretinu – pór sa tak rýchlejšie ujme.

Overené odrody na slovenské zimy

OdrodaVýhodyOdolnosť voči mrazu
‘Kenton’dlhá biela časť, nízka chorobnosťdo –10 °C
‘Blaugrüner Winter’modrozelené listy, skvelá chuť a skladovateľnosťveľmi vysoká
‘Blauwgroene Winter Farinto’robustné rastliny, intenzívna aróma (po premrznutí jemnejšia)veľmi vysoká

Starostlivosť po výsadbe

Zavlažovanie

Pór má plytké korene, preto udržiavajte pôdu rovnomerne vlhkú, ale nie premočenú – hrozí hnitie.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Jeseň je ideálny čas na maliny: Ako ich správne vysadiť a ktoré odrody prinášajú najviac úrody

Ohrňovanie (bielenie)

Keď sa rastliny uchytia, každé 2 – 3 týždne prihrňte ku stonkám kyprú zeminu. Získa­te tak dlhšiu, jemnejšiu bielu časť.

Hnojenie

  • 3 týždne po výsadbe: Dusíkaté hnojivo podporí rast listov.
  • Mediálny august: Prejdite na hnojivo s vyšším podielom draslíka a fosforu – spevní pór pred zimou.
  • Najneskôr v septembri: S dusíkom skončite, aby rastliny stihli vyzrieť.

Škodcovia a choroby: najčastejšie problémy

  • Strapky (Thysanoptera): Spôsobujú strieborné škvrny na listoch. Pomáha osevný postup a vyhnutie sa blízkosti iných cibuľovín.
  • Hrdza póru: Oranžové pustule na listoch. Prevencia = redší spon a dostatočná cirkulácia vzduchu.
  • Sivá pleseň: Objavuje sa počas dlhotrvajúceho dažďa. Zalievajte ku koreňom, nie na listy, a zabezpečte priedušnosť porastu.

Zber a skladovanie

Kedy vyťahovať zo zeme

Od októbra zbierajte postupne – pri miernej zime môže pór zostať v záhone a rezerva čerstvej zeleniny je po ruke až do jari.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Tuje vám nebudú hnednúť ak to urobíte teraz na jeseň

Ako na to

Vidly zasuňte vedľa rastlín a jemne nadvihnite celé trsy. Po vybratí odstráňte poškodené listy, skráťte vrchné listy a korene. Pór ukladajte vodorovne do prepraviek s mierne vlhkým pieskom v chladnej pivnici (0 – 4 °C).

V skratke

  • Kedy sadiť: Jún – prvá polovica júla.
  • Pôda: Humózna, priepustná, pH 6,5 – 7,5; obohaťte kompostom.
  • Odrody vhodné na Slovensku: ‘Kenton’, ‘Blaugrüner Winter’, ‘Blauwgroene Winter Farinto’.
  • Starostlivosť: Rovnomerná vlhkosť, ohrňovanie každé 2 – 3 týždne, hnojenie dusíkom len do konca augusta.
  • Zber: Od októbra; časť úrody možno ponechať v pôde alebo uskladniť v piesku.

Ak dodržíte tieto kroky, pór zasadený v júni vám zabezpečí chutnú, čerstvú zeleninu počas celej zimy – a to bez ohľadu na to, či bývate v nížine alebo chladnejšom horskom regióne.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok
📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *