Šéfkuchár poradil, čo pridať do vývaru, aby bol najchutnejší

vyvar
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vývar je zďaleka najobľúbenejšou polievkou väčšiny z nás na Slovensku. V lete však často upúšťame od jej varenia a uprednostňujeme chladené jedlá. Teraz, keď sa horúčavy zmiernili, sa k nej môžeme vrátiť. Mnohým z nás už teraz chýba chuť vývaru. Prečo túto sezónu nevyskúšať prílohu, ktorú odporúčajú šéfkuchári a ktorá sa stále zdá byť prekvapujúca.

Vývar sa varí takmer v každej domácnosti, ale nájsť dva rovnaké druhy by bolo asi ťažké. Každý ho pripravuje trochu inak. A niet divu, pretože tu záleží na každom detaile. Aj tento prídavok sa môže zdať ako taký detail, ale výrazne ovplyvňuje chuť tejto polievky.

Blízko k dokonalosti

Základom úspechu je výber kvalitného mäsa, najlepšie viacerých druhov, napríklad hovädzieho, kuracieho alebo husacieho. Rovnako dôležitá je aj zelenina – mrkva, petržlen, zeler a pór, ktoré dodajú vývaru hĺbku chuti a vôňu. Na dotvorenie chuťovej kompozície je nevyhnutné aj korenie, ako napríklad bobkový list, nové korenie alebo ľubovník.

Šéfkuchári odporúčajú pridať do vývaru ocot

Skúsení kuchári často zdôrazňujú, že tajomstvom hlbokej chuti vývaru je pridanie lyžice octu na začiatku varenia. Ocot zvýrazní intenzívnu chuť mäsa a kostí, čo ocenia najmä milovníci výrazných vývarov. Je dôležité, aby ocot neovplyvnil kyslosť polievky, pretože počas dlhého varenia sa neutralizuje. Dôležité je však nepreháňať jeho množstvo – stačí jedna polievková lyžica.

Aký ocot by som si mal vybrať do vývaru?

Nie každý ocot je vhodný do vývaru. Najlepšou voľbou bude kvalitný ocot, či už jablčný, ryžový alebo liehový. Každý z nich splní svoju úlohu pri zvýraznení hlbokej mäsovej chuti, pretože obsahuje kyselinu, ktorá zvýrazňuje mäsovú arómu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *