Skúsený záhradkár prezradil, ako využiť starý chlieb v záhrade. Je to zázrak

zahradkar
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Prírodné a ručne pripravované hnojivá si záhradníci z dobrého dôvodu veľmi vážia. Skúsení odborníci majú v každej fáze prípravy prehľad o tom, čo sa do špeciálneho odvaru dostáva. To zaručuje, že ich rastliny dostávajú len to najlepšie. Ukazuje sa, že jedna z najdôležitejších zložiek, ktorá vyživuje uhorky a paradajky a zabezpečuje ich výnimočne dobrý rast, sa nachádza v kuchyni.

Ako si vyrobiť hnojivo zo sušeného chleba?

Domáce bezodpadové živiny sú ideálne pre záhrady, v ktorých chceme obmedziť používanie chemikálií na minimum. Takéto metódy znamenajú, že sa môžeme bez obáv tešiť z vlastnoručne vypestovaných a neskôr zozbieraných plodín. Vynikajúcim zdrojom živín na podporu paradajok alebo uhoriek dozrievajúcich na slnku je hnojivo vyrobené zo sušeného chleba, ktorý sa neskonzumoval čerstvý. Ako z chleba vyrobiť účinné hnojivo pre rastliny?

Začneme tým, že nazbierame 3 – 4 krajce starého chleba, ktoré potom nakrájame na menšie kúsky. Následne ich vložíme do vypálenej, čistej a vysušenej nádoby, zalejeme 300 ml filtrovanej vody a pridáme jednu polievkovú lyžicu bieleho cukru. Všetko dôkladne premiešame a odložíme na približne 3-4 hodiny. Po uplynutí tejto doby preceďte hnojivo do čistej nádoby, zrieďte ho 700 ml vody a pridajte tri polievkové lyžice mlieka. Túto výživu aplikujte raz za dva týždne. Najlepšie je naliať ho priamo pod rastliny, ale môžete použiť aj fľašu s rozprašovačom a hojne ho nastriekať na listy.

Suchý chlieb ako hnojivo – alternatívna metóda

Druhý patent na použitie chleba v záhrade je rovnako jednoduchý, ale vyžaduje si trpezlivosť. Na prípravu silnej výživy pre kyslomilné rastliny potrebujeme:

  • 1,5 kg suchého celozrnného chleba
  • 10 l filtrovanej vody alebo dažďovej vody

Príprava suchej chlebovej výživy

  • Začneme tým, že chlieb rozdrvíme alebo nakrájame na menšie kúsky a potom ho vložíme do vedra. Celé to zalejeme 10 litrami vody. Je dôležité, aby tekutina dôkladne pokryla celý chlieb.
  • Vnútro vedra dôkladne premiešame a potom vrch zakryjeme gázou alebo čistou tetanovou plienkou.
  • Takto pripravenú zmes necháme na teplom mieste sedem dní. Nezabudnite zmes raz denne premiešať.
  • Po ďalších 2-3 dňoch namočený chlieb dodatočne rozdrobte. Môžeme to urobiť rukami zaistenými rukavicami alebo použiť mixér.
  • Po týždni je hnojivo pripravené na použitie. Predtým, ako ním začneme zalievať uhorky a paradajky, však zmes najprv preceďte cez gázu alebo husté sito.
  • Ak chcete pôdu pri zalievaní obohatiť o vápnik a draslík, môžete pridať 200 g popola na 5 litrov hnojiva.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *