Skúsený záhradkár radí, prečo ohýbať ovocné stromy a ako to správne urobiť

ovocne stromy jablon ohybanie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chcete, aby vaše ovocné stromy rodili skôr a viac? Skúste techniku ohýbania konárov. Tento jednoduchý, no mimoriadne účinný spôsob formovania koruny môže nahradiť radikálny rez, neoslabuje drevinu a zároveň zlepšuje kvalitu plodov. Vysvetľujeme, ako a kedy postupovať, aby ste zo svojich stromov vyťažili maximum.

ovocne stromy jablon ohybanie

Prirodzená alternatíva k rezu

Ohýbanie výhonkov sa v ovocinárstve udomácňuje ako šetrnejšia náhrada klasického rezu. Zatiaľ čo rez môže oslabiť strom, ohýbanie pobočiek mení smer rastu bez toho, aby ste museli niečo zrezávať. Vďaka tomu strom začne rýchlejšie tvoriť kvetné puky a skôr prináša úrodu.

Mladé konáre, ktoré rastú kolmo nahor, spotrebúvajú veľa energie na rast dreva a listov. Keď ich však vychýlite do vodorovnejšej polohy, aktivuje sa iná hormonálna reakcia – začne sa tvoriť viac plodonosných výhonkov. Takto upravený strom má nielen skoršiu, ale aj pravidelnejšiu rodivosť.

ovocny strom jablon

Prečo sa oplatí ohýbať konáre?

Zmena uhla rastu pobočiek mení rozloženie hormónov vo vnútri rastliny a potláča rast dominantných výhonkov. Výsledkom je hustejšia, rovnomernejšia koruna a viac miesta pre plodonosné vetvy. Navyše sa zlepší prienik svetla do vnútra stromu, čo prospieva vyfarbovaniu plodov a zabraňuje vzniku tzv. „hluchých zón“ – miest bez úrody.

Širšia koruna je zároveň stabilnejšia – menej ohrozená vetrom, snehom či váhou plodov. Najväčší efekt dosiahnete pri stromoch ako jabloň, hruška, slivka či marhuľa. Tie prirodzene tvoria úzke, vzpriamené koruny, ktoré sa dajú ohýbaním ľahko usmerniť. Pri čerešniach a broskyniach si treba dať väčší pozor – ich drevo rýchlo tvrdne a môže sa v horúčavách ľahko poškodiť.

Kedy a ako začať?

Najvhodnejší čas na ohýbanie konárov je od konca mája do konca augusta – ideálne v júni, keď nové výhonky dosahujú približne 20–30 cm a sú ešte dostatočne pružné. Ak sa pustíte do zákroku príliš neskoro, drevo stvrdne a hrozí, že sa pri ohýbaní poškodí.

Začnite výberom výhonkov, ktoré rastú strmo nahor a konkurujú hlavnej osi stromu. Najlepšie sú jednoročné až dvojročné vetvičky. Odporúča sa neohýbať viac ako 5–6 konárov za sezónu, aby ste strom zbytočne nezaťažili.

Správna technika krok za krokom

Konáre ohýbajte postupne – ideálne o 15–20 stupňov naraz. Ak výhon silno kladie odpor, celý proces rozložte na niekoľko týždňov, aby ste predišli poškodeniu vnútornej štruktúry dreva.

Použiť môžete rôzne pomôcky:

  • Plastové klipsy alebo drevené rozporky – vhodné na tenšie výhonky.
  • Mäkký špagát alebo textilnú pásku – na silnejšie konáre.
  • Kotvenie k nižšej časti stromu alebo k zemi – dôležité je, aby smer ťahu zodpovedal prirodzenému smeru rastu.

Hmotnostné závažia sa používajú čoraz menej – hoci sú účinné, v kombinácii s vetrom môžu spôsobiť poškodenie pletív. Ak ich použijete, hmotnosť by nemala prekročiť 200 gramov na každých 30 cm konára.

Nezabudnite na následnú starostlivosť

Po ohnutí konárov je potrebná pravidelná kontrola. Aspoň raz mesačne skontrolujte, či sa viazací materiál nezarezáva do kôry – najmä ak strom intenzívne rastie. V prípade potreby špagát uvoľnite alebo vymeňte za mäkší.

Väčšina výhonkov si po približne troch mesiacoch udrží nový tvar aj bez opory. Pri stromoch štepených na slabo rastúcich podpníkoch sa odporúča ponechať uchytenie až do jari.

Nezabudnite: optimálny uhol výhonkov by mal byť medzi 60° a 90°. Pri nadmernom ohnutí smerom nadol sa zhorší prúdenie živín, čo môže podporiť rast nežiaducich, bujne rastúcich výhonov („vlkov“) v nasledujúcom roku.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *