Slováci stále nevedia dobre uvariť párky. Zabúdajú na túto chybu

parky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Párky patria medzi najobľúbenejšie raňajkové jedlá – sú rýchle na prípravu, všestranné a jemné v chuti. Mnoho ľudí ich konzumuje teplé aj studené, pridáva do šalátov, zapekaných jedál či hotdogov.

No spôsob ich varenia, ktorý používa väčšina Slovákov, je podľa známeho gurmána Roberta Makłowicza veľkou chybou. Ako teda vybrať a pripraviť párky tak, aby si zachovali plnú chuť a neškodili zdraviu?

Ako si vybrať kvalitné párky? Sledujte zloženie

V obchodoch nájdeme široký výber párkov, no nie všetky sú dobré. Najdôležitejším kritériom pri výbere je obsah mäsa – čím vyšší, tým lepšie. Ideálne je, ak mäso tvorí aspoň 70–80 % produktu. Treba sa vyhýbať párkom, ktoré obsahujú mechanicky separované mäso (MSM), čo je zmes chrupaviek, šliach a tuku s nižšou výživovou hodnotou.

Dôležité je tiež vyhýbať sa zbytočným prísadám, ako sú konzervanty alebo cukor. Obzvlášť škodlivé sú dusičnany a dusitany (E250, E251), ktoré sa pri vysokých teplotách môžu meniť na nitrozamíny – látky spojené so vznikom rakoviny. Nadmerná konzumácia párkov s týmito prísadami môže zvyšovať riziko rakoviny hrubého čreva a spôsobovať tráviace ťažkosti.

Vyhnite sa tejto chybe! Ako správne ohrievať párky?

Mnohí Slováci pripravujú párky tak, že ich vložia priamo do vriacej vody a varia niekoľko minút. Bohužiaľ, ide o jeden z najčastejších omylov. Robert Makłowicz upozorňuje, že tento spôsob spôsobuje, že párky strácajú svoju jemnú štruktúru, ich obal často praská a výsledkom je vodnatý a menej chutný produkt.

Ako ich teda pripraviť správne? Zásadné pravidlo znie: nevariť, ale iba zohrievať! Najlepšou metódou je vodu najskôr priviesť do varu, následne odstaviť z plameňa a až potom do nej vložiť párky. Nechajte ich v horúcej vode približne 5 minút. Takto si zachovajú šťavnatosť, chuť aj lepšiu konzistenciu.

Ďalším trikom na zvýraznenie chuti je pridať do vody niekoľko guľôčok nového korenia. Táto jednoduchá metóda dodá párkom výraznejšiu arómu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *