Slovenské výrobky stále ustupujú z pultov obchodov. Najnovšie údaje hovoria jasne — podiel domácich potravín klesol na necelých 40,5 percenta.
Ide už o tretí pokles v rade, na ktorý upozorňuje Potravinárska komora Slovenska (PKS). Dôvodom je podľa nej najmä nedostatočná podpora domácej výroby, zvyšujúce sa náklady a chýbajúce investície do modernizácie spracovateľského priemyslu, píše STVR
Slovenské potraviny miznú z pultov
Hoci mnohí spotrebitelia pri nákupoch cielene siahajú po domácich produktoch, situácia v obchodoch tomu nezodpovedá. Počas návštevy predajne, ktorá patrí pod jeden z veľkých obchodných reťazcov, bolo možné nájsť slovenské potraviny najmä v kategórii mäsa a vína. Ostatné regály však prevažne zapĺňajú zahraničné produkty.
Prezident PKS Daniel Poturnay upozorňuje, že trend je alarmujúci: „Aká je koncepcia, stratégia tohto štátu v rozvoji slovenského potravinárstva? Napriek vysokým finančným injekciám výsledok v podobe rastúcej potravinovej sebestačnosti neprichádza,“ uviedol pre STVR
Potravinári bijú na poplach, obchodníci hovoria o stagnácii
Podľa Poturnaya nestačí podporovať iba poľnohospodárov, ale nevyhnutné sú aj investície do spracovateľského priemyslu. Slovenské potravinárstvo podľa neho zaostáva najmä v technologickej vybavenosti, čo sťažuje konkurencieschopnosť domácich výrobkov.
S podobným názorom vystúpil aj predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. Tvrdí, že podiel slovenských produktov na pultoch sa výrazne nemení, ak však chceme situáciu zlepšiť, treba konať:
„Ak chceme zvýšiť zastúpenie slovenských potravín v obchodoch, musíme podporovať domáce potravinárstvo koncepčne a predovšetkým finančne – na úrovni, akú vidíme v Českej republike alebo Poľsku,“ zdôraznil.
Ministerstvo sľubuje pomoc, no rozpočet je napätý
Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) tvrdí, že vláda si problém uvedomuje a už prijala konkrétne kroky na podporu výrobcov. Pripomína, že minulý rok boli schválené dve schémy štátnej pomoci — marketingová a investičná.
„Asi všetci chápeme potrebu konsolidácie verejných financií. Na druhej strane budeme hľadať zdroje, aby sme mohli aj v ďalších rokoch pomáhať potravinárom,“ uistil Takáč.
Minister zároveň pripomenul, že z dlhodobého hľadiska je cieľom zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska. To by sa malo premietnuť aj do vyššieho podielu slovenských produktov v obchodoch.