Melón je jedným z najlepších druhov ovocia do horúceho počasia, pretože je úžasne osviežujúci. Nie vždy sa však podarí nájsť dokonalý melón, najmä ak kupujete ovocie vcelku. Niekedy je po rozkrojení vysušený, nechutný a dužina vyzerá ako huba. Existujú spôsoby, ako sa takýmto nešťastiam pri nakupovaní vyhnúť.
Prečo melóny tak dobre chutia počas horúcich dní? Pozostávajú najmä z vody, takže rýchlo uhasia smäd a ochladia telo. Kúsok studeného melóna, keď sa z oblohy valí horúčava, je vždy dobrý nápad. Naše očakávania však môže splniť len dokonalý melón. Zatiaľ čo pri rozkrojení na polovice alebo štvrtiny je ľahké posúdiť, ktorý melón vyzerá chutne, pri rozkrojení vcelku sa situácia komplikuje.
Kupujte melóny vcelku
Prečo sa oplatí kúpiť celý melón? Predovšetkým preto, že ho potom môžete skladovať oveľa dlhšie. Ak sa rozhodnete pre menší kus, mali by ste ho zjesť čo najskôr, pretože rýchlo stráca svoju pevnosť a chuť. Neodporúča sa ani jeho balenie do fólie. Celý melón si zachováva dobrú kondíciu oveľa dlhšie, aj niekoľko týždňov. Preto je bezpečné kúpiť si ho do zásoby alebo počas týždňa na víkend. Na druhej strane, nakrájaný melón by sa mal skonzumovať takmer okamžite.
Ktorý melón si vybrať?
Prvá vec, na ktorú sa pri kúpe melóna v obchode pozeráme, je jeho veľkosť. Má značný význam. Malé melóny sú často ešte málo sladké, zatiaľ čo veľké sú často prezreté. Preto je dobré vybrať si stredne veľké plody a potom skontrolovať, či sú ťažké. Hmotnosť naznačuje, že majú veľa dužiny a budú šťavnaté. Dobrý melón by mal mať aj jemnú, príjemnú arómu, najmä v dolnej časti. Ak cítite intenzívny, presladený alebo kvasný zápach, znamená to, že sa kazí.
Jednoduchý spôsob, ako získať sladký melón
Pozrite sa aj na škvrnu na spodnej časti plodu. Mala by byť žltá; ak je biela, melón určite nie je zrelý. Škvrna vzniká v mieste, kde sa melón počas dozrievania prilepil k zemi. Čím je škvrna žltšia alebo oranžovejšia, tým je melón zrelší. Najlepšie melóny majú tmavozelenú sýtu farbu a jemnú pružnosť, ktorá nie je príliš mäkká ani tvrdá. Charakteristické žltohnedé škrabance na ňom sú znakom toho, že plod je šťavnatý.
Nakoniec melón poklepte alebo pretrepte. Ak sa ozve hlboký zvuk, akoby dunenie, môžete ho kúpiť. Ak je ticho, ovocie je nezrelé. Ďalším detailom, ktorý prezrádza, že melón nie je chutný, je stopka. Ak je ešte zelená, ovocie nebude veľmi sladké a šťavnaté. Je lepšie hľadať exempláre s hnedou škvrnou v mieste, odkiaľ vyrastá stopka.
Stačí jeden pohlad na melón a viete, že kupujete ten najsladší a čerství
Maďari opravte sa
ČERSTVÝ melón!
Prosím, pred zverejnením článku, ho dajte skontrolovať niekomu, kto ovláda slovenčinu.
Je to hanba, najmä vtedy, ak je slovenský jazyk vašim materinským jazykom.