Šupky zo zemiakov nevyhadzujte. Majú neskutočné využitie v domácnosti

zemiakova supka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Šupky zo zemiakov sú nechceným odpadom, ktorý najčastejšie končí v koši. U mojej svokry sa schovávajú do papierového vreca a odnášajú do pivnice. Keď mi prezradila svoje tajomstvo, začala som to robiť sama. Vďaka nim sú moje malinové kríky plné plodov.

Knedle, kaše, pirohy, palacinky a zapekačky sú známe, obľúbené a populárne jedlá, ktoré sa pripravujú zo zemiakov. Hovorí sa, že zemiak je kráľom zeleniny. Na tomto prísloví je zrnko pravdy, pretože slováci patria medzi desať krajín s najvyššou spotrebou zemiakov na obyvateľa.

Je to jedna z mála druhov zeleniny, ktorá sa môže konzumovať len po tepelnej úprave. Surové zemiaky sú nestráviteľné a nechutné. Pred vyprážaním alebo varením je potrebné olúpať šupku, ktorá sa zvyčajne považuje za odpad. Je to chyba, pretože zo šupky sa dá vyrobiť fantastické domáce hnojivo pre rastliny.

Ako využiť zemiakové šupky?

Zemiaky sú bohaté na cenné živiny, ako sú vitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B a horčík, draslík, fosfor, vápnik, železo, sodík a zinok. Dôležité je, že tieto živiny sa nachádzajú aj v zemiakových šupkách, ktoré najčastejšie končia v koši. Považujeme ich za zbytočný odpad, čo je škoda, pretože sa z nich dá vyrobiť vynikajúce hnojivo pre rastliny.

Tento patent mi ukázala moja svokra, ktorá zbiera všetky šupky a odnáša ich do pivnice. Vďaka nízkej teplote šupky nezhnijú a zachovajú si všetky cenné zložky. Keď nazbiera 0,5 kg šupiek, použije ich na výrobu hnojiva, ktorým sa dajú vyživovať maliny, ríbezle, egreše, jahody a črepníkové rastliny, ako sú paprade a vresy.

Príprava hnojiva je triviálna. Do veľkej vane dajte 0,5 kg šupiek. Zalejte ich 5 litrami vriacej vody. Nechajte ju vychladnúť a potom vylovte plávajúce šupky. Toto hnojivo budete potrebovať na nadchádzajúcu sezónu. Aplikujte ho raz za 3-4 týždne a kríky budú prinášať ovocie. Po použití tohto hnojiva zbieram také množstvo malín ako nikdy predtým.

Nie sú to len šupky. Ako používate vodu na zemiaky?

Unifikované zemiaky sú chutným, zdravým a sýtym pokrmom s mimoriadne nízkym glykemickým indexom. Môžu ich jesť aj ľudia, ktorí bojujú s cukrovkou. Toto jedlo sa často objavuje na našich stoloch. Málokto to vie, ale voda z varených zemiakov je výborným hnojivom pre záhradné rastliny.

Varená voda obsahuje horčík, draslík, fosfor a železo. To sú zložky, ktoré sú nevyhnutné pre správny rast rastlín. Takéto hnojivo si nevyžaduje žiadnu prípravu. Zalievajte rastliny vychladnutou vodou raz za 2-3 týždne a čoskoro si všimnete, že sa na rastlinách začínajú tvoriť prvé púčiky.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *