Takto nakladané uhorky nejedzte. Otrava zaručená

uhorky nakladane
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Určite vás mätú biele zvyšky, ktoré sa nahromadili na čerstvých uhorkách, alebo vás znepokojuje plynatý obsah pohára s uhorkami. Niektorí si možno všimli aj biely povlak, ktorý pripomína pleseň. Sú to príznaky kazenia výrobku? Po ktorých nakladaných uhorkách by sme nemali siahnuť?

Nakladané uhorky sú pokladom zdravia. Odborníci odporúčajú konzumovať nakladané uhorky, ale mali by sme pamätať aj na to, že naše obľúbené uhorky sa môžu stať zdrojom toxínov. Stačí chvíľka nepozornosti. Pozrite si, ktoré uhorky nejesť.

Nejedzte takéto uhorky. Môžu spôsobiť otravu

Počas procesu nakladania uhoriek si môžete všimnúť jeden znepokojujúci príznak: bielu kvasnú usadeninu. Hoci nie je toxická, mali by sme sa jej čo najskôr zbaviť. Dôvod je jednoduchý – môže negatívne ovplyvniť chuť a trvanlivosť našich uhoriek. Niektorým môže kvasný odpad pripomínať pleseň. A tá by mala byť dôvodom na obavy. Ak na svojich uhorkách spozorujete pleseň, v žiadnom prípade ich nekonzumujte.

Plesne sú škodlivé. Okrem iného môže viesť k tráviacim ťažkostiam a otrave jedlom, preto by sme sa jej mali vyhýbať ako moru. Nakladané uhorky nie sú imúnne voči plesniam, ktoré sa môžu objaviť napríklad vtedy, ak nádoba nie je uzavretá. Ako teda rozoznať plesne od kvasného mazu? Plesne majú rôzne farby: sivú, modrú, oranžovú, ale niekedy aj bielu. Na rozdiel od kvasného kalu však pleseň nie je homogénna.

Biele zvyšky na uhorkách. Je to škodlivé?

Biele zvyšky na nakladaných uhorkách nie sú príznakom plesne. Nie je to nič iné ako baktérie mliečneho kvasenia. Tie sú jednou z najzdravších zložiek týchto konzerv, takže takéto uhorky môžete jesť bez obáv. Baktérie mliečneho kvasenia sú mimoriadne prospešné pre naše zdravie. Regulujú zloženie črevnej mikroflóry, čo sa prejavuje v lepšom trávení a uľahčuje vylučovanie toxínov z tela.

Splyňujúce uhorky. Čo to znamená?

Niektorých ľudí môže znepokojovať skutočnosť, že uhorky po otvorení začnú „gazdovať“. To však nie je znakom toho, že sa výrobok pokazil. Práve naopak: je to prirodzený príznak procesu kvasenia, ktorý je nevyhnutný pre dokonalé nakladanie. Plyn, ktorý pozorujeme v uhorkách, produkujú baktérie mliečneho kvasenia. Tieto mikroorganizmy produkujú oxid uhličitý, ktorý je zodpovedný za tento efekt. Takže aj takéto uhorky možno konzumovať bez obáv.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *