Takto nezbierajte a neskladujte cibuľu. Chyby robí veľa záhradkárov

cibula zber susenie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cibuľa patrí medzi zeleninu, ktorá rastie pomaly a potrebuje starostlivosť. Od výsevu až po zber uplynú najmenej štyri mesiace. Ak sa úroda pozbiera priskoro alebo nesprávne, cibuľa stratí chuť, začne hniť alebo nevydrží skladovanie. Kľúčom k úspechu je preto správny čas zberu a dôkladné vysušenie.

cibula zber susenie

Kedy je cibuľa pripravená na zber

Najväčšou chybou je zber príliš skoro. Dozretie signalizuje žltnutie a poliehanie vňate. Ideálny čas nastáva vtedy, keď listy úplne zoschnú.

  • Cibuľa zo zimnej sadby (sadená na jeseň) dozrieva už v júni.
  • Cibuľa z jarnej sadby býva pripravená od júla do septembra.
  • Cibuľa zo sadzačky (dymka) dozrieva skôr než tá, ktorá bola pestovaná priamo zo semena.

Čím je vňať zvädnutejšia a suchšia, tým je samotná cibuľa aromatickejšia a chutnejšia.

Prečo nelámať vňať pred zberom

Niektorí záhradkári pred zberom cibuľu „pošliapu“ alebo zámerne polámu jej listy. Tento spôsob je však nevhodný – rastlina sa dostane do stresu, čo môže viesť k hnilobe alebo predčasnému klíčeniu. Oveľa lepšie je jemne prekypriť pôdu vidlami, aby korene stratili kontakt so zeminou a živiny sa prirodzene presunuli do cibule.

Ako postupovať pri zbere a sušení

Cibuľu treba vyberať počas suchého počasia. Postup je jednoduchý:

  1. Uvoľnite pôdu okolo cibule vidlami.
  2. Plody vytiahnite zo zeme a rozložte ich na záhon.
  3. Nechajte ich preschnúť približne dva týždne.

Ak leto prinesie veľa dažďa, cibuľu je lepšie rozložiť na drevené rošty alebo do plytkých debničiek pod prístreškom či v suchej, vetranej šope. Vlhkosť by mohla spôsobiť plesne.

Ako skladovať cibuľu, aby vydržala

Pred uskladnením je potrebné odstrániť suché listy. Na rozdiel od niektorých druhov zeleniny cibuľa nepatrí do plastových nádob ani do chladničky, kde rýchlo zmäkne. Ideálne je uložiť ju do:

  • prútených košíkov,
  • drevených debničiek,
  • sieťovaných vriec alebo nádob s otvormi.

Tradičným spôsobom je zapliesť cibuľu do vrkočov a zavesiť ju na suchom a vzdušnom mieste. Najlepšie sa skladuje pri izbovej teplote, nie v studenej pivnici, kde často predčasne klíči. Dobrou voľbou je podkrovie či špajza, ak je suchá a nemrzne tam.

Najčastejšie chyby pri skladovaní cibule

  • Svetlo spôsobí klíčenie a stratu chuti.
  • Vlhko podporuje plesne a hnilobu.
  • Plastové obaly a fólie zadržiavajú vlhkosť a cibuľa sa rýchlejšie pokazí.
  • Chladnička nie je vhodná – cibuľa zmäkne a stratí arómu.

Cibuľu je možné zamraziť, najlepšie už nasekanú. Takto vydrží až rok. Nikdy ju však nebalte do hliníkovej fólie – reaguje s cibuľovou šťavou a dodáva nepríjemnú kovovú príchuť.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *