V slovenských záhradách sa teraz červenajú a v lete majú najväčšiu chuť. Sú ideálne ako posýpka na sendviče, prísada do nákypov a šalátov alebo jednoducho ako zdravé občerstvenie.
Paradajky sú zelenina, ktorá si zaslúži osobitné miesto v našom jedálničku. Sú mimoriadne zdravé, bohaté na vitamíny a minerálne látky, napríklad draslík, ktoré majú priaznivý vplyv na naše zdravie. Čo sa však stane, keď ich začneme jesť pravidelne? Na túto otázku odpovedá odborník na výživu Dr. Marek Skoczylas.
Je možné jesť paradajky každý deň?
Zelenina, a najmä paradajky, majú schopnosť chrániť naše telo pred vznikom rôznych druhov rakoviny. Prečo sú paradajky také zdravé a majú toľko výhod pre naše zdravie? Kľúčom je lykopén.
Dostatočné množstvo zlúčenín lykopénu v našom tele zabraňuje vzniku makulárnej degenerácie. Okrem iného podporuje aj činnosť mozgu tým, že zlepšuje kognitívne funkcie. To je dôležité najmä u starších ľudí.
Každodenná konzumácia paradajok môže priniesť nečakané výhody. Táto zelenina má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, pretože obsahuje draslík, vitamín A a vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú normalizovať krvný tlak. Draslík pomáha vylučovať z tela prebytočný sodík a znižuje napätie cievnej steny. Oba tieto mechanizmy pomáhajú znižovať krvný tlak. Pravidelná konzumácia paradajok tiež znižuje riziko vzniku krvných zrazenín.
Zdravotné účinky paradajok
Paradajky by mal do svojho jedálnička zaradiť každý, kto sa chce starať o svoje zdravie.
– Lykopén zvyšuje odbúravanie tzv. zlého cholesterolu, hovorí doktor Skoczylas
Ak ste fajčiar, určite by ste mali paradajky zaradiť do svojho jedálnička. Táto zelenina neutralizuje voľné radikály, ktoré vznikajú pri fajčení. Okrem toho poskytujú vitamín C, ktorý fajčiari obzvlášť potrebujú. Paradajky môžu výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty – až o 40 percent. Znižujú aj pravdepodobnosť vzniku metastáz. To však nie je jediný dôvod, prečo by muži mali častejšie siahať po tejto zelenine. Lykopén má pozitívny vplyv na mužskú plodnosť, pretože zlepšuje kvalitu spermií.
Paradajky sú zdravie samo o sebe
Ľudia s cukrovkou by mali často siahať po paradajkách. Majú nízky glykemický index a pomáhajú znižovať riziko komplikácií spojených s týmto ochorením. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať primeranú hladinu glukózy v krvi.
Paradajky môžu tiež znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka, ústnej dutiny, pankreasu, hrubého čreva, prsníka a krčka maternice. Sú tiež účinným nástrojom v boji proti nadváhe. Okrem toho paradajky pomáhajú posilňovať štruktúru kostí.
Paradajky tiež podporujú funkciu pečene a znižujú riziko steatózy tohto orgánu. Majú tiež pozitívny vplyv na vzhľad našej pokožky. Antioxidanty v paradajkách zabraňujú predčasnému starnutiu pokožky. Používanie kozmetiky s lykopénom môže rozjasniť pokožku.
Ako by sme mali jesť paradajky?
Najlepší spôsob konzumácie paradajok je ich tepelná úprava. To nám poskytne správne množstvo lykopénu. Pri pečení prasknú bunkové steny paradajok a lykopén sa uvoľní, čím ho naše telo ľahšie vstrebe. Z paradajok si môžeme pripraviť napríklad lykopénový nápoj, omáčku na špagety alebo ich jednoducho opiecť.