Pravdepodobne každý z nás má v kuchyni utierky, ktoré sú mimoriadne všestranné a používajú sa každý deň pri mnohých činnostiach. Ak ich používate aj niekoľkokrát denne, nemôžete zabudnúť na ich pravidelné pranie. Často sa však na nich vyskytujú hlboké a odolné škvrny. Ako sa ich zbaviť?
Kuchynské utierky a ich všestranné použitie
Zdanlivo obyčajný kus utierky, ktorý nám však mnohokrát zjednodušil každodenné úlohy. Kuchynské utierky sa nepoužívajú len na utieranie pracovných dosiek alebo pohárov. Používajú sa aj na zbieranie horúceho riadu, utieranie rúk alebo rozliatych nápojov.
Utierky, ktoré máme najčastejšie v kuchyni, sú vyrobené z bavlny alebo mikrovlákna, pretože tieto vlákna dobre absorbujú vlhkosť. Netreba však zabúdať na ich pravidelné pranie, pretože baktérie, ktoré sa nahromadia vo vlhkom materiáli, sa môžu rozšíriť na ruky, čo predstavuje hrozbu pre naše zdravie. Navyše, niekedy ich vloženie do práčky nemusí stačiť.
Kuchynské utierky uvarte
Kuchynské utierky na varenie sú obľúbenou metódou, ktorú pred mnohými rokmi používali naše babičky. Dodnes je veľmi obľúbená, najmä vďaka svojej účinnosti. Stačí, ak špinavé utierky vložíte do hrnca, zalejete ich vodou a uvaríte. Možno budete prekvapení, keď uvidíte, že voda zmení farbu, a to nie nevyhnutne kvôli farebnému, farbiacemu materiálu.
Ak vaše kuchynské utierky nepríjemne zapáchajú, odporúča sa do vriacej vody pridať ocot, ktorý ničí pachy. Nebojte sa, že tkanina nasiakne zápachom octu, pretože ocot sa časom vyparí a udrží vôňu neutrálnu.
Spôsoby, ako umyť veľmi špinavé kuchynské utierky
Ak sú vaše utierky také špinavé, že vyššie uvedené metódy zlyhali, nezúfajte. Stačí, ak do vyvarených handier pridáte spoľahlivú jedlú sódu. Zmes môžete obohatiť aj o malé množstvo odstraňovača škvŕn, mydla alebo pracieho prášku.
V prípade, že sa na tkanine nachádzajú odolné a ťažko umývateľné škvrny, je dobré ich pred vyvarením namočiť alebo rozotrieť. Pri extrémnych škvrnách môže pomôcť aj čpavok, ale pri jeho používaní buďte veľmi opatrní, pretože pri kontakte s pokožkou môže spôsobiť nežiaduce reakcie.