Takto varia Gréci kávu a dožívajú sa najdlhšie v Európe

kava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Tajomstvo dlhého života sa môže skrývať v šálke vášho obľúbeného nápoja? Výsledky štúdie v jednej zo zón dlhovekosti naznačujú, že káva a čaj vás môžu udržať v dobrom zdravotnom stave po dlhé roky.

Grécka zóna dlhovekosti

Štúdia uverejnená v časopise Vascular Medicine sa zamerala na obyvateľov Ikarie, gréckeho ostrova, kde sa ľudia dožívajú najdlhšie na svete. Gerasimos Siasos, lekár a profesor na Lekárskej univerzite v Aténach, a jeho kolegovia chceli preskúmať spôsob, akým starší ľudia pijú kávu, a jej vplyv na zdravie. Vedcov fascinovalo, ako sa obyvateľom ostrova podarilo objaviť tajomstvo dlhovekosti. Kým iba 0,1 % Európanov sa dožíva viac ako 90 rokov, na Ikarii je to až 1 %.

Vedci sa zamerali na kávu, pretože predchádzajúce štúdie ukázali, že mierna konzumácia kávy môže znížiť riziko ischemickej choroby srdca. Išlo o vplyv látok v káve na endotel, vrstvu buniek vystieľajúcich cievy, ktorá je ovplyvnená našimi životnými návykmi a procesom starnutia. Naopak, v roku 2009 bola publikovaná štúdia, ktorá ukázala, že vysoká konzumácia kávy, kávy bez kofeínu a čaju súvisí s nižším rizikom cukrovky.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Pijete vodu z nakladaných uhoriek? Dajte si pozor na jednu vec

Tajomstvo zdravia v Ikarii: grécka káva

Vedci uskutočnili štúdiu na skupine 142 obyvateľov Ikarie (71 žien a 71 mužov) vo veku nad 65 rokov, ktorí strávili celý svoj život na ostrove. Analyzovali zdravotné údaje účastníkov (vrátane cukrovky a hypertenzie) a ich životné návyky, pitie kávy a funkciu endotelu. Skúmali všetky druhy kávy, ktoré účastníci konzumovali. Prekvapujúce bolo, že viac ako 87 % účastníkov denne pilo varenú grécku kávu. Tí, ktorí pili viac gréckej kávy, mali lepšiu endotelovú funkciu v porovnaní s tými, ktorí pili iné druhy kávy.

Dokonca aj u ľudí s vysokým krvným tlakom bolo pitie kávy spojené s lepšou funkciou endotelu, bez negatívneho vplyvu na krvný tlak. Takto zhrnul výsledky štúdie profesor Gerasimos Siasos: „Zdá sa, že varená grécka káva, ktorá je bohatá na polyfenoly a antioxidanty a obsahuje mierne množstvo kofeínu, prináša výhody v porovnaní s inými kávovými nápojmi.“ Tieto informácie poskytujú nové dôkazy o prepojení medzi kardiovaskulárnym zdravím a výživou.

Čo obsahuje grécka káva?

V prvom rade polyfenoly. Ide o silné antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Okrem toho kyselinu chlorogenovú, ktorá má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť riziko cukrovky. Celkovo môžu antioxidanty v káve pomôcť chrániť bunky pred poškodením a znižovať zápal.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ľudia nad 60 rokov by mali raňajkovať v tomto čase. Zlepší sa im zdravie

Okrem toho diterpény, ktoré sa nachádzajú v nefiltrovanej káve, napríklad v gréckej káve, a môžu mať protirakovinové a protizápalové vlastnosti .

Grécka káva sa vyznačuje miernym obsahom kofeínu. Jemne teda stimuluje a môže zlepšiť koncentráciu, náladu a fyzickú výkonnosť.

Ako sa varí grécka káva?

Na prípravu gréckej kávy potrebujete čerstvo namletú grécku kávu (veľmi jemne zomletú), vodu a prípadne cukor. Použite briki, špeciálnu medenú alebo mosadznú kanvicu na kávu, a malú šálku podobnú espressu. Na jednu šálku kávy nalejte do briki približne 60 ml vody. Na každých 60 ml vody pridajte jednu plnú čajovú lyžičku kávy, a ak máte radi sladkú kávu, pridajte trochu cukru alebo medu. Jemne premiešajte, aby sa káva a cukor rozpustili.

briki

Potom briki postavte na mierny oheň a pomaly zohrievajte bez miešania. Keď káva začne stúpať a tvoriť penu (tzv. kaimaki), odstráňte briki z ohňa a dávajte pozor, aby sa káva neprevarila. Opatrne nalejte kávu do šálky a snažte sa, aby sa pena udržala na vrchu. Počkajte chvíľu, kým usadeniny klesnú na dno šálky, a káva je pripravená na pitie.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nejedzte túto tekvicu, je jedovatá. Podľa tohto ju spoznáte

Aký druh čaju pijú Gréci?

Káva nie je to jediné, čím Gréci žijú. Pijú aj rôzne čaje, ale jedným z najcharakteristickejších a najobľúbenejších je horský čaj, známy ako „tsai tou vounou“ (τσάι του βουνού). Tento čaj pochádza z bylín, ktoré rastú v gréckych horách, najmä z rodu Sideritis, a často sa označuje ako horský čaj. Zbiera sa v horských oblastiach Grécka, najmä v nadmorskej výške nad 1 000 metrov.

Má jemnú bylinnú chuť a vôňu. Sušené sivozelené stonky a listy s malými žltými kvetmi sa zalejú vriacou vodou a niekoľko minút sa lúhujú. Môže sa piť samotný alebo s prídavkom medu a citróna.

Horský čaj je cenený pre svoje protizápalové, antioxidačné a imunitu posilňujúce vlastnosti. Používa sa aj ako pomocník pri trávení a na zmiernenie prechladnutia. Medzi ďalšie obľúbené čaje v Grécku patrí mätový čaj, harmančekový čaj a rôzne bylinné zmesi, ktoré sa často konzumujú pre ich zdravotné a relaxačné vlastnosti.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *