Táto časť vajíčka má jednoznačne najväčšiu hodnotu. Veľa ľudí to stále netuší

vajcia
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vajíčka sú už dlhé roky považované za jednu z najzdravších potravín. Obsahujú kvalitné bielkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerály. Stále však vyvstáva otázka – čo je výživnejšie: bielok alebo žĺtok? Odborníci na výživu majú v tomto jasno.

Koľko vajec môžeme zjesť za týždeň?

Strava bohatá na vajíčka je skvelým spôsobom, ako telu dodať dôležité živiny. Niektorí však majú obavy, koľko vajec je bezpečné konzumovať. Odborníčka na výživu Carrie Ruxton v publikácii pre magazín Nutrients zdôrazňuje, že bez obáv si môžeme dopriať 7 až 14 vajec týždenne. Vajíčka zasýtia na dlhší čas, čím pomáhajú regulovať chuť do jedla. Okrem toho sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny omega-3 a omega-6, ktoré podporujú zdravie srdca a cievneho systému.

Žĺtok – bohatý na živiny

Hoci žĺtok obsahuje viac kalórií ako bielok, práve on je výživnejší. Často sa označuje ako „vitamínová bomba“, pretože obsahuje:

  • vitamíny A, D, E, K a skupiny B,
  • minerály ako železo, zinok a selén,
  • nenasýtené mastné kyseliny vrátane prospešných omega-3,
  • cholín, ktorý podporuje činnosť mozgu, nervového systému a pečene,
  • luteín, ktorý chráni zrak pred poškodením voľnými radikálmi.

Vďaka týmto zložkám žĺtok zohráva dôležitú úlohu pri fungovaní organizmu a jeho pravidelná konzumácia môže pozitívne ovplyvniť zdravie očí, nervového systému aj imunitu.

Bielok – zdroj kvalitných bielkovín

Bielok je známy najmä pre vysoký obsah kvalitných bielkovín. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť. Je ľahko stráviteľný, nízkokalorický a podporuje rast a regeneráciu svalov. Preto je obzvlášť vhodný pre športovcov a ľudí, ktorí dbajú na svoju kondíciu.

Ako konzumovať vajíčka najzdravšie?

Na kvalitu vajec má vplyv aj strava sliepok. Tie, ktoré majú prístup k prirodzenej potrave a tráve, produkujú vajíčka s vyšším obsahom vitamínu A a D. Dôležitý je aj spôsob prípravy – vajíčka na mäkko si zachovajú viac výživných látok než tie uvarené natvrdo.

Je lepšie konzumovať len bielok alebo len žĺtok? Vedci sa zhodujú – najzdravšie je jesť vajíčka celé. Len tak totiž využijeme všetky ich výživové benefity naplno.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *