Je vajce uvarené na mäkko zdravšou alternatívou vajca uvareného natvrdo? Možno je predsa len vajce uvarené natvrdo výživnejšie? V skutočnosti sa oplatí jesť oboje. Napriek tomu je dobré venovať pozornosť niekoľkým dôležitým aspektom.
Vajce na mäkko alebo na tvrdo? V skutočnosti sú obe dôležité zložky stravy, takže určite neplatí, že by sa človek mal vyhýbať určitému typu prípravy. Najdôležitejšia je preferencia: nie každý je schopný prehltnúť tekutý žĺtok, rovnako ako nie je pre každého vhodný chrumkavý, suchý žĺtok. Existuje však niekoľko aspektov, ktoré možno zohľadniť pred vhodením vajec.
Vajcia uvarené na mäkko alebo na tvrdo? Ktoré si vybrať?
Vajcia sú bohaté na množstvo živín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Medzi ne patria zdravé tuky, ako sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú mimoriadne prospešné pre naše srdce a pomáhajú udržiavať jeho zdravie. Tým sa však zoznam cenných zložiek obsiahnutých vo vajciach nekončí. Sú tiež zdrojom vitamínu D, vitamínov skupiny B, železa, fosforu a selénu.
Ako ich pripraviť? Smažiť ich, variť? A ak sú varené, majú byť uvarené na mäkko alebo natvrdo? K tejto téme sa v materiáli pre portál Onet.pl vyjadrila diétna lekárka Karolina Topolska.
„Určite budú varené alebo dusené vajcia lepšou voľbou ako vyprážané vajcia. Konečné rozhodnutie bude závisieť najmä od chuťových preferencií a ich konzistencie. Treba však pamätať na to, že vajcia na mäkko sa nesmú variť príliš krátko, aby sa predišlo mikrobiálnej kontaminácii, napríklad salmonelou. Na druhej strane, dlhšie varenie vajec (viac ako 7-8 minút) znižuje percento živín“. – vysvetlil odborník na výživu.
Prečo jesť vajcia uvarené na mäkko?
Niektoré živiny sa v našom tele lepšie vstrebávajú, keď jeme vajcia uvarené na mäkko. Vedecké štúdie preukázali, že varenie vajec dlhšie ako sedem minút ich zbavuje približne 50 % výživových vlastností.
Vo vajíčku uvarenom na mäkko sa nepoškodí lecitín, ktorý zabraňuje vstrebávaniu tzv. ľahkého cholesterolu. Za zmienku stojí aj to, že luteín, zlúčenina podporujúca zrak, ktorá je prítomná vo vajciach, je veľmi citlivá na teplo. Preto sa jej najväčšie zásoby nachádzajú v surových vajciach (vo vajciach uvarených na mäkko sú tieto množstvá menšie). Okrem toho štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia vajec uvarených na mäkko nezvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení u zdravých osôb.