Trik, ako si urobiť najlepšie vajce na mäkko. Nikdy ste tak chutné nejedli

vajcia
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Vajce na mäkko je stálicou na raňajkových stoloch. Hoci ide o zdanlivo jednoduchý pokrm, dosiahnuť dokonalú konzistenciu – jemne tekutý žĺtok a uvarený bielok – si vyžaduje presnosť. Ak si chcete pripraviť výživné a chutné vajce ako z hotelového brunchu, stačí poznať správny postup.

Prečo zaradiť vajcia na mäkko do jedálnička?

Vajcia sú cenným zdrojom bielkovín a obsahujú dôležité vitamíny ako A, D, E či skupinu B, ktoré podporujú imunitu, zdravie pokožky a správne fungovanie nervového systému. Pravidelná konzumácia vajec môže prispieť k lepšiemu zraku, ochrane buniek pred oxidačným stresom a celkovému posilneniu organizmu.

Vajce na mäkko je navyše ľahko stráviteľné a ideálne pre rýchle, no výživné raňajky.

Overený spôsob prípravy podľa Erika Kima

Kulinársky autor a publicista Eric Kim prezradil pre magazín Food52 svoj každodenný recept na vajce na mäkko. Táto metóda nevyžaduje žiadne špeciálne kuchynské pomôcky ani triky – len presný čas a malý hrniec.

„Vajce vyberiem priamo z chladničky a varím ho šesť minút v malom hrnci,“ opisuje Eric.

Dôležité je použiť malý hrniec z nehrdzavejúcej ocele – podľa Erika sa v ňom voda zohreje takmer rovnako rýchlo ako v rýchlovarnej kanvici, čo urýchli celý proces.

Recept krok za krokom: Ako pripraviť vajce na mäkko

Budete potrebovať:

  • 1 až 2 veľké vajcia (chladené),
  • malý hrniec s vodou.

Postup:

  1. Do malého hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu.
  2. Opatrne vložte vajcia do vriacej vody pomocou lyžice, aby ste predišli prasknutiu škrupiny.
  3. Znížte plameň na strednú až nižšiu intenzitu – voda by mala jemne prebublávať.
  4. Nastavte si presný čas – 6 minút.
  5. Po dovarení vajcia ihneď vložte do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia.
  6. Vajce podávajte vo vajíčkovom kalíšku alebo malom poháriku. Ostrým nožom odrežte vrch škrupiny a dochuťte soľou, korením alebo iným obľúbeným korením.

Výsledkom by mal byť mäkký, čiastočne tekutý žĺtok ideálny na namáčanie toastu – presne tak, ako to má byť.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *