Vajce na mäkko je stálicou na raňajkových stoloch. Hoci ide o zdanlivo jednoduchý pokrm, dosiahnuť dokonalú konzistenciu – jemne tekutý žĺtok a uvarený bielok – si vyžaduje presnosť. Ak si chcete pripraviť výživné a chutné vajce ako z hotelového brunchu, stačí poznať správny postup.
Prečo zaradiť vajcia na mäkko do jedálnička?
Vajcia sú cenným zdrojom bielkovín a obsahujú dôležité vitamíny ako A, D, E či skupinu B, ktoré podporujú imunitu, zdravie pokožky a správne fungovanie nervového systému. Pravidelná konzumácia vajec môže prispieť k lepšiemu zraku, ochrane buniek pred oxidačným stresom a celkovému posilneniu organizmu.
Vajce na mäkko je navyše ľahko stráviteľné a ideálne pre rýchle, no výživné raňajky.
Overený spôsob prípravy podľa Erika Kima
Kulinársky autor a publicista Eric Kim prezradil pre magazín Food52 svoj každodenný recept na vajce na mäkko. Táto metóda nevyžaduje žiadne špeciálne kuchynské pomôcky ani triky – len presný čas a malý hrniec.
„Vajce vyberiem priamo z chladničky a varím ho šesť minút v malom hrnci,“ opisuje Eric.
Dôležité je použiť malý hrniec z nehrdzavejúcej ocele – podľa Erika sa v ňom voda zohreje takmer rovnako rýchlo ako v rýchlovarnej kanvici, čo urýchli celý proces.
Recept krok za krokom: Ako pripraviť vajce na mäkko
Budete potrebovať:
- 1 až 2 veľké vajcia (chladené),
- malý hrniec s vodou.
Postup:
- Do malého hrnca nalejte vodu a priveďte ju do varu.
- Opatrne vložte vajcia do vriacej vody pomocou lyžice, aby ste predišli prasknutiu škrupiny.
- Znížte plameň na strednú až nižšiu intenzitu – voda by mala jemne prebublávať.
- Nastavte si presný čas – 6 minút.
- Po dovarení vajcia ihneď vložte do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia.
- Vajce podávajte vo vajíčkovom kalíšku alebo malom poháriku. Ostrým nožom odrežte vrch škrupiny a dochuťte soľou, korením alebo iným obľúbeným korením.
Výsledkom by mal byť mäkký, čiastočne tekutý žĺtok ideálny na namáčanie toastu – presne tak, ako to má byť.