Toto je najvhodnejší čas na hnojenie uhoriek. Bol určený presný termín

uhorky sadenice
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Práve koncom mája prichádza najvhodnejšie obdobie na prvé hnojenie uhoriek. Ak chcete dopestovať zdravé a chutné plody bez zbytočnej chémie, je dôležité vedieť nielen kedy, ale aj čím uhorky prihnojiť. Poradíme vám osvedčené termíny aj overené prírodné hnojivá, ktoré podporia rast aj chuť úrody.

Prečo sa oplatí pestovať uhorky?

Uhorky patria medzi najobľúbenejšie zeleniny slovenského leta. Ich svieža chuť je nezameniteľná – ideálna do šalátov, na obložené chlebíky, ale aj ako tradičná uhorková „mizeria“, bez ktorej si mnohí nevedia predstaviť nedeľný obed.

Domáce uhorky však nie sú len chutné, ale aj zdravé a ekologické. Ak ich pestujete bez chemických postrekov a umelých hnojív, máte istotu, že jete čistý a prirodzený produkt. Aby však rastliny priniesli bohatú úrodu, musíte sa o ne správne starať. Jedným z najdôležitejších krokov je vhodné hnojenie v správnom čase.

Kedy hnojiť uhorky, aby úroda stála za to?

Mnohí záhradkári si kladú otázku, kedy je najlepší čas na hnojenie uhoriek. Odpoveď je jednoduchá – koniec mája až začiatok júna. Približne dva týždne po vysadení priesad sa na rastlinách objavujú prvé pravé listy, a to je ideálny moment na prvé prihnojenie.

Hnojenie však nie je jednorazová záležitosť. Aby rastliny rástli zdravo a priniesli dostatok plodov, treba ho zopakovať v troch fázach:

Ako správne hnojiť uhorky – rozdelenie podľa fáz rastu

  1. Prvé hnojenie (koniec mája – začiatok júna):
    Približne 14 dní po výsadbe, keď sa objavia pravé listy. Vhodné je použiť výživný prírodný výluh, napríklad kvasenú žihľavovú zálievku.
  2. Druhé hnojenie (pri prvých plodoch):
    Nastáva približne tri týždne po začiatku kvitnutia, keď rastlina začne tvoriť malé uhorky. V tomto období potrebuje najmä draslík a fosfor, ktoré podporujú rast a dozrievanie plodov.
  3. Tretie hnojenie (2–3 týždne neskôr):
    Slúži na udržanie vitality rastliny, ale používa sa už len mierne množstvo hnojiva, aby sa podporila rovnomerná a dlhšia úroda.

Domáce hnojivá: žihľava a kostihoj ako pomocníci zo záhrady

Ak nechcete používať kupované hnojivá s nejasným zložením, siahnite po prírodných alternatívach. Sú účinné, lacné a šetrné k pôde aj rastlinám.

Žihľavová jíchá – ideálna na štart sezóny

  • Narežte asi 1 kg čerstvej žihľavy dvojdomej.
  • Zalejte ju 10 litrami vody a nechajte odstáť na tienistom mieste približne 10–14 dní.
  • Po ukončení fermentácie rozrieďte zmes v pomere 1:10 a použite ako zálievku ku koreňom.

Kostihojová jíchá – výborná počas kvitnutia

  • Pripravuje sa rovnakým spôsobom ako výluh zo žihľavy.
  • Kostihoj lekársky obsahuje množstvo draslíka, preto je ideálny počas plodenia, kedy rastlina potrebuje najviac živín.

Použitie týchto domácich hnojív je výborný spôsob, ako získať zdravú a chutnú úrodu bez použitia umelých chemikálií. Navyše podporujú mikroflóru pôdy a odolnosť rastlín voči chorobám.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *