Vzhľadom na rastúce ceny elektriny a plynu hľadajú Slováci akýkoľvek spôsob, ako ušetriť. Ukazuje sa, že stačí jednoduchá zmena každodenných návykov, aby ste rýchlo spozorovali rozdiel na účtoch. Ako ušetriť na varení na plyne? Tu je niekoľko šikovných trikov. Rozdiel si všimnete okamžite.
Hoci je plynový sporák v súčasnosti o niečo menej obľúbený ako indukčný alebo elektrický, stále patrí medzi najobľúbenejšie kuchynské spotrebiče. Medzi výhody jeho používania patria spoľahlivosť, jednoduchá obsluha a úspornosť plynových sporákov.
Okrem toho môže byť plynový sporák skutočnou úľavou pre ľudí, ktorí majú doma problémy s elektrickým prúdom – napríklad pri súčasnom zapnutí viacerých spotrebičov sa elektrické zástrčky často samy vypínajú. Medzi výhodami mnohí uvádzajú aj možnosť úspor. Ako sa ukazuje, znalosť jednoduchých trikov môže zaručiť výrazné zníženie konečnej sumy na účte. Ako na to?
Chcete platiť menej za plyn? Varte takto
Pustiť sa do práce v pohodlí vlastnej kuchyne sa oplatí venovať pozornosť detailom. Len tak bude možné vytvoriť si návyky, ktoré vám v budúcnosti ušetria niečo málo na účte za plyn.
Hoci sa to mnohým zdá samozrejmé, nie vždy je to tak. Základom prípravy jedál (a zároveň myslenia na úsporu peňazí) by mal byť výber správnej veľkosti hrnca, jeho prispôsobenie veľkosti horáka – tak, aby plamene ohrievali len dno hrnca. Ak na príliš veľký horák postavíte príliš malý hrniec, nielenže plytváte plynom, ale hrozí aj poškodenie kuchynského riadu. Na druhej strane, ak je hrniec vzhľadom na horák príliš veľký, jeho zohriatie si vyžiada podstatne viac času. Náklady sa preto zvýšia.
Dôležitý môže byť aj typ materiálu hrncov a panvíc. Aby ste ušetrili, odporúča sa vyberať hrnce a panvice s dnom z nehrdzavejúcej ocele, ktoré sa síce zahrievajú o niečo dlhšie, ale teplo udržia oveľa dlhšie, alebo smaltované, ktoré lepšie vedú teplo. Tvar hrnca môže tiež zohrávať významnú úlohu v tom, ako je horúci. Odporúča sa vyberať si sudovité, ktoré zabezpečujú rovnomerné rozloženie tepla.
Ako ušetriť na plyne? Vneste do svojej kuchyne tieto jednoduché triky
Jedným z jednoduchších trikov, ako výrazne ušetriť na účtoch, je…. používanie pokrievok. Stačí tak málo? Áno. Ak na hrniec nasadíte pokrievku, výrazne tým urýchlite proces varenia. Odborníci dokazujú, že požadovaná teplota sa dosiahne približne o 2 až 3 minúty rýchlejšie a spotreba plynu sa zníži až o 30 percent. Okrem toho, hneď ako sa jedlo uvarí, je vhodné mierne znížiť plameň. Tým sa zníži aj suma na vašom účte.
Zároveň, ak chcete variť úspornejšie, je vhodné držať sa ideálnych pomerov – ohrievať také množstvo jedla, ktoré môžete skutočne skonzumovať. Ak vás čaká polievka, neohrievajte ju celú naraz. Do menšieho hrnca si odlejte len také množstvo, ktoré môžete zjesť, a až potom ho ohrejte. Ušetríte veľa času a následne znížite aj svoje účty.
Pri príprave jedla sa oplatí pamätať aj na poriadok v kuchyni. Keď teda plameň v plynovom sporáku začne žltnúť, pustite sa do práce tým, že vyčistíte horáky, a tým uvoľníte prietok plynu. V správne fungujúcom sporáku má plameň modrý nádych.