Trik na lúpanie vlašských orechov bez námahy. Babička prezradila tajomstvo

orechy
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vlašské orechy patria medzi tradičné ingrediencie mnohých sviatočných receptov, no zároveň si našli miesto aj v každodennej kuchyni.

Okrem charakteristickej chuti sú oceňované pre svoje výnimočné nutričné hodnoty. Ich mierne horkastá šupka však môže pokaziť celkový kulinársky zážitok. Existujú však jednoduché spôsoby, ako sa tejto nevýhody zbaviť.

Zázrak pre mozog a dobrú náladu

Vlašské orechy sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre zdravie. Ich tvar, pripomínajúci ľudský mozog, nie je náhodný – obsahujú množstvo látok podporujúcich jeho funkciu. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú správnemu fungovaniu neurónov, zatiaľ čo antioxidanty bojujú proti škodlivým voľným radikálom. Vitamíny skupiny B zohrávajú kľúčovú úlohu pri tvorbe neurotransmiterov a horčík prispieva k lepšej pamäti a koncentrácii. Vlašské orechy pôsobia aj ako prírodné antidepresívum, zlepšujú náladu a podporujú celkovú pohodu.

Ako zbaviť orechy nepríjemnej šupky?

Pred pridaním orechov do tradičných vianočných dezertov, ako sú makovníky, orechovníky alebo kaše, sa odporúča odstrániť ich horkastú šupku. Tá sa nachádza pod tvrdou škrupinou a tesne prilieha k sladkému jadru, čo robí jej odstraňovanie manuálne náročným. Šikovné techniky však môžu túto úlohu zjednodušiť.

Metóda blanšírovania

Jedným z najrýchlejších spôsobov, ako sa zbaviť šupky, je blanšírovanie. Postup je jednoduchý:

  1. Orechy vložte do vriacej vody a nechajte ich variť približne jednu minútu.
  2. Po vybratí ich nechajte mierne vychladnúť.
  3. Pomocou malého nožíka jemne ošúpte šupku, ktorá sa po blanšírovaní ľahko oddeľuje.

Tento postup je ideálny na sviatočné obdobie, keď je času málo a efektivita je kľúčová.

Alternatívy k blanšírovaniu

Pre tých, ktorí blanšírovanie nepovažujú za ideálne, existujú aj iné možnosti:

  • Pečenie v rúre: Orechy rovnomerne rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Po 15 minútach pečenia ich nechajte vychladnúť a ošúpte ich trením v čistej utierke.
  • Použitie mikrovlnnej rúry: Orechy vložte do vhodnej nádoby a zalejte ich studenou vodou. Počas zahrievania v mikrovlnke šupka zmäkne a dá sa ľahko odstrániť.
  • Praženie na panvici: Po predchádzajúcom krátkom varení orechy osmažte na suchej panvici, kým šupka nezačne praskať.

Bonus: Využitie zvyškov

Odstránené šupky a škrupiny orechov nemusia skončiť v odpade. Skvele poslúžia ako prírodné hnojivo pre izbové rastliny. Stačí ich rozdrviť a zmiešať s pôdou.

V skratke: Ako si vychutnať vlašské orechy naplno

Vlašské orechy sú nielen symbolom sviatkov, ale aj cenným zdrojom živín. Ak chcete predísť horkastej chuti, zbavte ich šupky pomocou blanšírovania, pečenia alebo iných metód. Okrem toho nezabudnite zužitkovať zvyšky ako ekologické hnojivo. Vlašské orechy si tak vychutnáte nielen na tanieri, ale oceníte ich aj v podobe lepšieho zdravia a nálady.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *