Mnohí ľudia siahajú po žihľave až na jar, keď je mladá rastlina. Listy sušíme alebo jeme čerstvé, pripravujeme z nich čaje alebo silné detoxikačné kúry. Málokto si však uvedomuje silu semien tejto rastliny, ktoré dozrievajú v lete. Dnes vám predstavíme tieto fascinujúce vlastnosti.
Semienka žihľavy sú nielen mimoriadne prospešné pre vaše zdravie, ale môžu byť aj prísadou do rôznych zdravých smoothies a receptov.
Vlastnosti semien žihľavy?
- Kľúčové vitamíny a minerály
- Pomoc pri únave a celkovom vyčerpaní
- Posilňujú imunitu a obličky
- Zlepšuje krvný obeh
Pri akých ochoreniach pomáhajú semená žihľavy?
- Únava
- nedostatok chuti do jedla
- Vypadávanie vlasov
- lámavé nechty
- Artróza alebo artritída
- Ochorenie prostaty
- infekcia močových ciest
- Hyperglykémia
- problémy s pečeňou a žlčníkom
- Prevencia vzniku obličkových kameňov
Ako zbierame a používame semená?
Zbierame samičie semená, ktoré sú veľmi užitočné a dajú sa identifikovať podľa toho, ako visia dole. Tie, ktoré trčia do strany, majú drobné guľôčky. Sú tiež jedlé, ale majú trávovú chuť a nie sú také prospešné.
Semená sa dajú ľahko zbierať a konzumovať priamo z rastliny.
Postupujte takto: semená rozdrvte v rukách; citlivejší ľudia môžu pocítiť mierne pichnutie. Preto je lepšie konzumovať ich sušené.
Dva spôsoby sušenia:
1. sušíme celú stonku s listami a semenami. Po vysušení všetko vyberieme, dôkladne rozdrvíme a uskladníme.
2. Z čerstvej rastliny vystrihneme nožnicami samotné semená (samozrejme, v rukaviciach), ktoré sušíme na papieri na pečenie. Potom ich precedíme cez sito a uskladníme.
Posilnená imunita pre celú rodinu
Využívame ich tak, že ich pridávame do jedla. Ešte lepšie je zaliať ich medom a každý deň si dať čajovú lyžičku. Môžeme ich tiež pridať do rôznych šalátov alebo kvalitných liehovín a vytvoriť tak silnú a zdraviu prospešnú tinktúru.