Urobte teraz dôležitý rez jablone vo svojej záhrade. Termín sa blíži

jablon
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Jablká patria k najobľúbenejším plodom slovenských záhrad a právom sa im pripisuje titul „pokladnica zdravia“. Obsahujú celý rad vitamínov – od vitamínu C, skupiny B, až po vitamín E – a tiež minerály ako vápnik, železo, horčík či fosfor. Vďaka vysokému podielu vlákniny a antioxidantov prospievajú tráveniu, pomáhajú udržiavať optimálnu hmotnosť a zároveň chránia srdce i cievy.

jablon

Antioxidanty prítomné v jablkách spomaľujú starnutie buniek a ničia voľné radikály. Pravidelná konzumácia jabĺk môže znížiť hladinu zlého cholesterolu, čím prispieva k prevencii infarktu, mozgovej príhody či aterosklerózy.

Jabloň – ozdoba aj základ slovenskej záhrady

Len máloktorý ovocný strom sa teší takej obľube ako jabloň. Táto trvalka z čeľade ružovitých je považovaná za kráľovnú slovenských záhrad. V prírode rastie vo viac než dvoch desiatkach druhov a jej rozšírenie siaha naprieč celou severnou pologuľou.

Jabloň môže dorásť až do 20 metrov a jej plody majú rôzne tvary – od guľovitých po mierne sploštené. Kým voľne rastúce druhy majú drobnejšie plody s priemerom okolo 5 cm, vyšľachtené odrody prinášajú výrazne väčšie a chutnejšie jablká.

Prečo je rez jablone nevyhnutný

Ak chceme, aby jabloň dlhodobo rodila a prinášala chutné plody, musíme jej venovať správny rez. Tento postup sa vykonáva dvakrát do roka – v zime a v lete – a každý má svoje špecifické úlohy.

  • Zimný rez sa odporúča robiť od konca februára do konca marca či začiatku apríla.
  • Letný rez prichádza na rad v júli alebo auguste, podľa odrody stromu.

Letný rez: svetlo, úroda a zdravie stromu

Letný rez má hneď niekoľko výhod. Znižuje počet prebytočných výhonkov, vďaka čomu je koruna stromu vzdušnejšia a svetlo preniká až k plodom. Tie potom dozrievajú rovnomernejšie a získavajú lepšiu chuť.

Odstránením nepotrebných výhonkov sa zvyšuje rodivosť zvyšných konárov a zároveň sa obmedzuje riziko chorôb. Letný rez tak pôsobí ako prirodzené omladenie stromu, najmä u starších jabloní, ktoré už plodia menej.

Na čo si dať pozor pri prerezávaní

Počas letného rezu sa záhradkári zameriavajú najmä na tzv. „vlkov“ – silné výhonky rastúce prudko nahor. Tie neprinášajú úrodu a iba odoberajú stromu cenné živiny. Naopak, šikmé výhonky sa ponechávajú, pretože práve na nich sa v nasledujúcich rokoch objavia plody.

Jabloň plodí najmä na 2- až 4-ročných konároch, preto je dôležité nájsť rovnováhu medzi rezom a ponechaním perspektívnych výhonkov. Rez by sa nemal robiť príliš skoro – ak ho urobíte už v júni, vlky dorastú a práca príde navnivoč.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *