Urobte z vaječných škrupín hnojivo. Tieto rastliny ho milujú

skrupiny vajce
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vajcia sú zdrojom vitamínov a minerálov. Sú ideálne na raňajky a oplatí sa ich jesť. Okrem ich vnútra sú cenné aj škrupiny, ktoré môžeme použiť na výrobu hnojiva.

Vo vaječných škrupinách nájdete najmä vápnik, ktorý je dôležitou zložkou pre mnohé rastliny. Zistite, ako škrupiny využiť na hnojenie rastlín v záhrade.

Vaječné škrupiny sú cennejšie, ako si myslíte

Vaječné škrupiny môžu obohatiť pôdu v našej záhrade. Obsahujú veľa živín, ktoré budú mať veľký vplyv na rôzne druhy rastlín v záhrade. Preto by ste ich nemali vyhadzovať do koša.

V prvom rade sú vaječné škrupiny najlepším zdrojom prírodného vápnika. To však nie je všetko, pretože obsahujú aj draslík, fosfor, horčík, zinok a železo. Používaním hnojiva z vaječných škrupín posilníte svoje rastliny a ovplyvníte ich úrodu.

Škrupinové hnojivo môže tiež chrániť rastliny pred chorobami a hnilobou. Preto sa ho oplatí pripraviť a aplikovať vo vašej záhrade. Poradíme vám, ako hnojiť rastliny vaječnými škrupinami.

Ako si pripraviť hnojivo z vaječných škrupín?

Hnojivo z vaječných škrupín si môžete pripraviť dvoma spôsobmi. Jednoduchým riešením je rozdrviť sušené vaječné škrupiny a zmiešať ich so zeminou. Tento spôsob môžete použiť aj pre rastliny v kvetináčoch.

Ďalšou možnosťou je tekuté hnojivo. V tomto prípade vložte škrupiny do nádoby a zalejte ich vriacou vodou. Zmes nechajte týždeň na chladnom a tmavom mieste.

Hnojivo bude pripravené po týždni. Teraz kvapalinu jednoducho preceďte a použite ju na zalievanie. Ktoré rastliny sa nám poďakujú najmä za hnojivo z vaječných škrupín? Je ich viac, ako by ste si možno mysleli.

Tieto rastliny budú milovať hnojivo z vaječných škrupín

Hnojivo môžeme použiť doma aj v záhrade. Medzi črepníkové rastliny, ktoré milujú zmes škrupín, patria najmä paprade, hoja a bylinky. Poďakujú sa nám zaň aj kríky a ovocné stromy.

Hrušky, jablone, broskyne a hrozno budú po hnojive na škrupiny rodiť veľa ovocia. Oplatí sa ho použiť aj na hnojenie paradajok, papriky, uhoriek, fazule, cukiet a kapustovitých rastlín.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *