Zemiaky sú základom slovenskej kuchyne. Mnohé jedlá sa bez nich vôbec nezaobídu. Veľkou výhodou tejto prílohy je jej variabilita, keď ju môžete pripraviť na rôzne spôsoby, aby sa vám neznehodnotila. Skvelé sú napríklad pečené zemiaky, ale aj zemiaky v šupke alebo zemiaková kaša.
Ako si ľudia nevedomky škodia
Hoci sa príprava zemiakov môže zdať dosť jednoduchá na to, aby ju zvládol každý, prekvapivo veľa ľudí robí chyby. Dalo by sa dokonca povedať, že ide o určitý zlozvyk, ktorý sa rozšíril a ktorého sa zrejme nedokážeme zbaviť.
Hoci sú zemiaky vo všeobecnosti zdravé a nutrične hodnotné, obsahujú značné množstvo škrobu, ktorý nie je pre ľudský organizmus práve zdravý. Niektoré druhy ho obsahujú viac, iné menej, ale v porovnaní s inými potravinami ho zemiaky jednoducho obsahujú veľa. To nie je dobré napríklad pre diabetikov, pretože to výrazne zvyšuje glykemický index, ale ani vo všeobecnosti nie je veľké množstvo sacharidov obsiahnutých v škrobe niečo, čo by sme mali vyhľadávať. Najmä ak konzumujete zemiaky často, mali by ste tento faktor brať do úvahy.
Škroby sú ťažké a kalorické. Preto by si ho nemali dopriať ľudia, ktorí by chceli schudnúť alebo si aspoň udržať svoju líniu. Preto často nesprávne počúvajú, že by zemiaky nemali konzumovať vôbec, pretože nie sú vhodné na chudnutie. V skutočnosti je však nevhodný najmä škrob.
Namočte zemiaky cez noc
Škrobu zo zemiakov sa môžeme zbaviť. A dokonca by sme tak mali robiť systematicky. Naši predkovia na to ešte mysleli, preto zemiaky zbavovali škrobu. Potom táto tradícia zanikla, aby sa urýchlila príprava. Najviac zostalo to, že ľudia zemiaky oplachujú v domnení, že škrob zmizne.
To sa však nestane. Zemiaky si v tomto smere vyžadujú oveľa väčšiu starostlivosť. Skutočne ich treba namočiť do vody, ale aspoň na niekoľko hodín, ideálne na celú noc. Až potom sa môže škrob poriadne vyplaviť, najmä z tých, ktoré sú naozaj bohaté na škrob.
Zemiaky vložte do hrnca s vodou tak, aby boli úplne ponorené a aby hľuzy neztmavli. V opačnom prípade nepotrebujú žiadnu ďalšiu starostlivosť. Môžete ich nechať pri izbovej teplote. Keď ich vyberiete, manipulujte s nimi bežným spôsobom. Zemiaky sa však pravdepodobne uvaria rýchlejšie, keď sa zbavia škrobu. Mali by mať aj jemnejšiu chuť.