Veľmi rýchly spôsob ako oddeliť žĺtok od bielka. Je to hit internetu

vajce zltko
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Niekedy, najmä pri pečení, potrebujeme oddeliť žĺtok od bielka. Možno na vyšľahanie tuhého snehu.

Metóda nalievania

Najbežnejšou metódou je rozlomiť škrupinu na tvrdom povrchu a žĺtok preliať z jednej polovice na druhú. Po niekoľkých opakovaniach sa vám pravdepodobne podarí mať samotný žĺtok v jednej zo škrupín a bielok v miske vedľa nej.

Táto metóda však nie je úplne spoľahlivá, pretože nie vždy sa nám podarí škrupinu v strede poklepať. A ak nám v jednej ruke zostane takmer celá škrupina a v druhej len špička, s polevou veľa práce neurobíme. Navyše, ak žĺtok opakovane prelievame cez ostrý okraj, môže sa prepichnúť a zmiešať s bielkom. Čo sa môže ukázať ako problém pri snahe vyšľahať tuhý sneh.

Našťastie existuje niekoľko iných spôsobov a väčšina z nich je oveľa spoľahlivejšia.

Lievik alebo PET fľaša

Takmer každý má vo svojej kuchynskej linke lievik alebo lievik. Je to tá kužeľovitá nádoba so stopkou a bez dna. Keď do nej rozbijete vajce a otočíte ho, bielok stečie po stonke a žĺtok zostane zachytený v hornej časti kužeľa. Je to rýchle a jednoduché.

Ďalším spôsobom je vysať žĺtok pomocou PET. Jednoducho rozbijete vajce do misky, vezmete odskrutkovanú PET fľašu, zľahka ju stlačíte, aby ste vytvorili podtlak, a hrdlo priložíte k žĺtku. Keď stlačenie uvoľníte, žĺtok sa vsiakne do fľaše a bielok zostane v miske.

Opätovným zovretím fľaše ho však môžete ľahko vytlačiť na ďalšie spracovanie. Týmto spôsobom môžete do fľaše nasať aj niekoľko žĺtkov za sebou.

Vyskúšajte perforovanú lyžicu

Vajíčko môžete rozbiť aj do perforovanej naberačky, lyžice alebo varnej lyžice, ktorú inak používate na vyberanie pevných častí z omáčok alebo polievok. Otvory sú dostatočne veľké na to, aby cez ne prešiel bielok, ale príliš malé na žĺtok.

Vyfúknite ho

Práca s ihlou je trochu zložitejšia. Do vajíčka urobíte otvory na protiľahlých vrchných stranách, otočíte ho hore dnom a necháte vytekať bielok. Môžete si pomôcť aj fúkaním do horného otvoru, čo proces urýchli. Nie je to pravdepodobne najrýchlejšia metóda, ale môže byť celkom zábavná.

Najbežnejšie spôsoby rezania si môžete pozrieť v priloženom videu


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *