Vezmite cibuľu a viečko z pohára. Tento patent vynašiel skutočný génius

cibula vrchnak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cibuľa patrí medzi tie suroviny, ktoré nájdeme v takmer každej kuchyni. Používame ju ako základ polievok, omáčok či mäsitých jedál.

No málokto si uvedomuje, že práve cibuľa môže byť aj hlavnou hviezdou na tanieri – a to nielen v hlavnom chode, ale aj ako chrumkavá večerná pochúťka.

V nasledujúcom článku sa pozrieme nielen na to, prečo by mala mať cibuľa pevné miesto v našom jedálničku, ale aj na jednoduchý recept, ktorý si zamilujete už po prvom súste.

Prečo zaradiť cibuľu do jedálnička?

Nie je to len o chuti. Cibuľa je plná živín, ktoré pozitívne ovplyvňujú náš organizmus. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitu, a vitamínu B6, dôležitého pre správne fungovanie nervového systému. Okrem toho je bohatá na minerály ako draslík, vápnik, železo a chróm. Tieto látky zohrávajú kľúčovú úlohu v procese metabolizmu a udržiavaní rovnováhy telesných funkcií.

Cibuľa je tiež skvelým zdrojom vlákniny. Pravidelná konzumácia vlákniny prispieva k zdraviu tráviaceho systému, znižuje hladinu cholesterolu a pomáha pri regulácii hmotnosti.

Rýchla a chutná pochúťka zo smaženej cibule

Ak hľadáte niečo jednoduché, no zároveň netradičné na večer k filmu alebo ako pohostenie pre návštevu, smažená cibuľa je výbornou voľbou. Príprava je nenáročná a výsledok vás milo prekvapí svojou chuťou aj chrumkavosťou.

Ingrediencie:

  • 2 väčšie cibule
  • 100 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • ¼ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • Olej na vyprážanie

Postup prípravy:

  1. Príprava cibule:
    Očistite cibuľu, umyte a osušte. Položte ju na viečko zo zaváraninového pohára a nakrájajte na krúžky – tak, aby jednotlivé vrstvy ostali spojené.
  2. Namáčanie:
    Krúžky vložte do misky so studenou vodou a nechajte ich tam odpočívať asi hodinu. Počas tejto doby dvakrát vymeňte vodu, čím sa z cibule odstráni príliš silná štipľavosť.
  3. Príprava cesta:
    V jednej miske zmiešajte mlieko s dvoma vajíčkami. V druhej miske spojte múku, korenie, soľ a papriku.
  4. Obaľovanie:
    Po uplynutí hodiny krúžky vyberte, dôkladne osušte papierovou utierkou a obalte ich najskôr v suchej zmesi. Uistite sa, že múčna zmes sa dostane aj medzi vrstvy cibule. Potom ich namočte do mlieka s vajíčkami a ešte raz obaľte v múke s korením.
  5. Smaženie:
    Krúžky smažte v hlbokom oleji, až kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé. Po vybratí ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke, aby ste sa zbavili prebytočného tuku.
Pokrojona cebula b3e816036c
Smazona cebula 93ea745807

Výsledok? Lahodná a voňavá pochúťka, ktorá poteší všetky chuťové poháriky. Skvele sa hodí ako večerný snack alebo aj ako netradičná príloha k mäsovým jedlám.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *