Viac plodov vďaka draslíkovému hnojivu: ideálne pre papriky, paradajky aj uhorky

jahody sadenie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Počas kvitnutia zeleniny je pre ňu kľúčový dostatok draslíka. Namiesto drahých priemyselných hnojív môžete siahnuť po prírodnom riešení – kozonohe hostcovej (Aegopodium podagraria). Táto invázna bylina, často považovaná za burinu, môže v záhrade zohrávať užitočnú rolu.

jahody sadenie

Kozonoha hostcová: Nežiadaný hosť, ktorý vie pomôcť

Kozonoha hostcová je trváca bylina z čeľade mrkvovitých, ktorá sa rýchlo rozrastá podzemnými koreňmi. Na Slovensku rastie bežne, najmä v polotienistých a vlhkých záhradách s výživnou pôdou. Záhradkárov však často trápi jej invazívny rast – stačí kúsok koreňa a rastlina sa znova ujme.

V čase kvitnutia, teda počas júna a júla, rastlina hromadí veľké množstvo draslíka – vyše 460 mg na 100 g čerstvej hmoty. Okrem toho obsahuje aj iné dôležité mikroprvky, ako železo, mangán, zinok či bór. Vďaka tomu môže poslúžiť ako výborné prírodné hnojivo pre plodiacu zeleninu, ako sú paradajky, uhorky či paprika.

kozonohe hostcovej

Ako si doma vyrobiť hnojivo z kozonožky

Výroba je jednoduchá a zvládne ju každý záhradkár. Potrebujete:

  • približne 1 kg čerstvých, kvitnúcich výhonkov kozonožky hostcovej,
  • 10 litrov dažďovej alebo odstátej vody,
  • plastovú nádobu (nie kovovú).

Postup:

  1. Kozonohu nasekajte nadrobno a vložte do nádoby.
  2. Zalejte vodou tak, aby zostal priestor na penu počas kvasenia.
  3. Zmes denne premiešavajte.
  4. Po 10–14 dňoch, keď začne silno zapáchať, je hnojivo hotové.

Pred použitím sceďte a zrieďte v pomere 1:10.

Kedy a ako aplikovať prírodné hnojivo

Tento druh hnojiva je vhodné použiť počas fázy plodenia:

  • Paradajky: od júla do augusta, 750 ml až 1 liter na rastlinu.
  • Uhorky: už v júni, pre podporu tvorby samičích kvetov.
  • Paprika: 500 ml, kvôli pomalšiemu rastu koreňov.

Aplikujte hnojivo ku koreňom, ideálne raz za 10–14 dní.

Pozor na nadmerný prísun draslíka – môže blokovať príjem horčíka. Preto po treťom hnojení pridajte ku koreňom kompost zmiešaný s trochou drevného popola (približne hrsť na rastlinu).

Zvyšky z výluhu využite v komposte

Rastlinný odpad po výrobe hnojiva nevyhadzujte. Využite ho ako hodnotný materiál do kompostéra. Takto podporíte ekologické pestovanie a zabezpečíte uzavretý kolobeh živín v záhrade.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *