Vidíte biele pruhy na kuracích prsiach? Mali by ste vedieť, či sú jedlé

kuracie maso
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Keď v obchode siahnete po balení kuracích pŕs, možno si všimnete tenké biele pruhy prebiehajúce pozdĺž svalových vlákien. Hoci na prvý pohľad môžu pôsobiť nevinne, odborníci varujú, že práve tento nenápadný znak prezrádza veľa o kvalite mäsa, ako aj o spôsobe chovu kurčiat. Ide o prirodzený jav, alebo o výsledok priemyselnej produkcie, ktorá tlačí na čo najrýchlejší rast hydiny?

Biele pruhy na kuracích prsiach nie sú chorobou, ale…

Tieto pruhy nie sú dôkazom choroby, no ani pozitívnym znakom. V skutočnosti ide o tukové usadeniny, ktoré vznikajú v dôsledku tzv. „muskulárnej degenerácie“ – teda zmeny svalového tkaniva spôsobenej nadmerne rýchlym rastom zvieraťa. Čím výraznejšie a početnejšie sú tieto pruhy, tým horšia je kvalita mäsa z pohľadu výživových vlastností.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Pijete vodu z nakladaných uhoriek? Dajte si pozor na jednu vec

Rýchly rast = viac tuku a pruhov

„Kurčatá určené na mäso dosahujú porážkovú hmotnosť za šesť až osem týždňov,“ vysvetľuje farmár Kelsey Keener z ekologickej farmy Sequatchie Cove Farms v Tennessee pre yahoo.com. „Čím viac krmiva im dodávate, tým rýchlejšie rastú – a tým väčšia je pravdepodobnosť vzniku týchto bielych pruhov,“ dodáva.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Na začiatku varenia pridajte 2 polievkové lyžice. Zemiaky sa uvaria najlepšie

Komerčne chované kurčatá bývajú kŕmené zmesou kukurice, sóje a ďalších priemyselných prísad, ktoré síce podporujú rýchly rast, no zanechávajú na mäse nezanedbateľné stopy. V ekologických chovoch, kde zvieratá rastú pomalšie, sú tieto pruhy výnimočné alebo úplne absentujú.

Môžem takéto mäso bez obáv zjesť?

Áno, kuracie prsia s bielymi pruhmi sú z hľadiska bezpečnosti konzumácie považované za nezávadné. Zdravotné riziko nehrozí, no výživová hodnota je nižšia, než pri mäse bez tukových pruhov.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nemáte pivnicu? Tieto jednoduché triky vám pomôžu správne uskladniť zaváraniny aj v malom byte

Z porovnania vyplýva, že klasické 170-gramové kuracie prsia bez pruhov obsahujú približne 2 gramy tuku, zatiaľ čo tie s výrazným mramorovaním môžu obsahovať až 6 gramov tuku. Stále ide o pomerne nízkotučný zdroj bielkovín, no rozdiel je citeľný – najmä pre ľudí, ktorí si strážia príjem tukov alebo preferujú vysoko kvalitné proteíny.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *