Vidíte toto na banánoch? Nejedzte ich, môžu byť toxické

bananas 698608 1920
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia Slovákov. Jedávame ich veľmi radi – a nemýlime sa. Predtým, ako siahneme po tomto výživnom občerstvení, však stojí za to zistiť, ktoré banány sú pre nás najlepšie a ktoré najhoršie. Vedeli ste, že niektoré z nich dokonca obsahujú… toxíny?

7 kíl. Toľko banánov podľa štatistík zje každý Slovák ročne. Na toto číslo sa treba pozerať s optimizmom: banány sú veľmi zdravé ovocie, a ak dokážeme využiť ich výživové vlastnosti, ich pravidelná konzumácia nám prinesie len samé výhody. Čo však máme na mysli, keď píšeme o takejto „zručnosti“? Zrejme máme na mysli uvedomenie si, že aj zdravé potraviny nám môžu za určitých okolností uškodiť.

Banány – kedy jesť a kedy nie?

Banány sú senzačným zdrojom vitamínov A a C, vlákniny, draslíka (so špeciálnym zameraním na tento minerál) a fytasterolov. Vďaka tomu pravidelná konzumácia tohto ovocia chráni pred aterosklerózou, podporuje svaly a imunitný systém a za určitých podmienok dokonca pomáha chudnúť. Veľmi dôležitá je tu otázka vzťahu vlákniny a cukru; je pravda, že banány obsahujú pomerne veľa sacharózy, glukózy a fruktózy, ale vláknina spomaľuje ich vstrebávanie a zabraňuje výkyvom hladiny cukru v krvi. To znamená, že konzumácia banánov vytvára mechanizmus na prevenciu nadváhy.

Diabol, ako to už býva, je v detailoch. Odborníci na výživu vyzývajú, aby sa banány nejedli nalačno. Hoci sú výbornou desiatou, nemali by byť našimi raňajkami, pretože po prvé obsahujú príliš málo bielkovín a tukov a po druhé ráno zvyšujú už aj tak vysokú hladinu kortizolu. Viac sme o tom písali v našom inom článku.

Banány, ktoré sú toxické

Pokiaľ ide o banány, veľmi dôležitú úlohu zohráva proces dozrievania. Čím je ovocie „staršie“, tým menej vlákniny obsahuje, takže účinok cukru, ktorý sa v ňom nachádza, je silnejší a závažnejší – aj pre našu postavu. Samozrejme, hnednúca šupka nie je znakom skazenosti a samotné ovocie, ktoré získava túto farbu (vďaka začatému procesu fermentácie), je dokonca vyššou koncentráciou určitých zdravotných hodnôt vrátane vitamínu B6.

Ktorým banánom by sme sa teda mali vyhýbať? Nezrelým. Nejde len o chuť a obsah mikro- a makroživín, ale aj o mechanizmus dozrievania. Je dôležité vedieť, že toxíny v banánoch, ktoré sú zdraviu škodlivé, sa počas dozrievania prirodzene neutralizujú. Zelené ovocie touto cestou ešte neprešlo a je jednoducho lepšie ho nejesť.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *