Aké by to bolo leto bez bacuľatých malín? Nemožno poprieť ich úžasnú chuť, sladkú vôňu a lákavú farbu. Nie každý však pozná dlhú históriu tohto ovocia. Ukazuje sa, že malina je jednou z najstarších rastlín, ktoré ľudstvo pozná. Už stáročia sa používa na potravinárske a liečebné účely. A už len to by malo byť dôvodom na to, aby sme maliny jedli čo najčastejšie.
Maliny sú už dlho cenené pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Už starí ľudia pripravovali malinové šťavy, ktoré pomáhali pri telesných infekciách a neuróze. V našej ľudovej tradícii sa malina považovala za liek, ktorý pomáha pri anémii. V súčasnosti sa malinové sirupy často používajú pri prechladnutí, ale treba vedieť, že toto ovocie má oveľa širšie spektrum pôsobenia.
Prečo jesť maliny?
Maliny sú ovocie, ktoré sa vyznačuje bohatstvom rozmanitých živín. Predovšetkým obsahuje cukry, pektín a organické kyseliny, ako je kyselina salicylová, kyselina jablčná a kyselina citrónová. Maliny sú tiež bohatým zdrojom vitamínov vrátane vitamínov skupiny B a vitamínov C a E. Okrem toho je ovocie bohatým zdrojom mnohých minerálnych látok, ako sú vápnik, horčík, železo a draslík.
Pre náš organizmus sú cenné nielen plody malín, ale aj listy týchto rastlín. Sú bohaté na minerálne soli, organické kyseliny, flavonoidy a živicové zlúčeniny a triesloviny. Rozdrvené kvety malín sa používali ako prírodný liek na opuchnuté a hnisom naplnené oči. Voda vytvorená varením malinových listov sa zasa používala na umývanie postihnutých miest pokožky.
Vďaka prítomnosti kyseliny salicylovej a benzoovej sa maliny považujú za prírodný aspirín. Plody majú protizápalové, antipyretické, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Malinový sirup alebo šťava sú už dlho cenené pre svoje zdravotné a imunitu posilňujúce vlastnosti a často sa pripravujú ako domáci liek na rôzne ochorenia, ako je prechladnutie a chrípka. Maliny majú tiež schopnosť znižovať krvný tlak, preto sa odporúčajú ľuďom trpiacim hypertenziou a inými kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Maliny a chudnutie
Maliny majú schopnosť stimulovať proces detoxikácie organizmu a urýchľovať trávenie potravy. Vďaka tomu zabraňujú zápche a nadúvaniu. Okrem toho výskumy naznačujú, že konzumácia malín môže pomôcť spaľovať telesný tuk, čo je možné vďaka prítomnosti malinového ketónu v nich.
„Štúdie na potkanoch naznačujú, že tento ketón môže brzdiť rast podkožného tukového tkaniva.Iné štúdie poukazujú na priaznivý vplyv na lipolýzu (odbúravanie triglyceridov v tukovom tkanive) a vylučovanie adiponektínu, ktorý ovplyvňuje množstvo metabolických procesov vrátane procesov súvisiacich s metabolizmom glukózy a mastných kyselín,“– uvádza Národné centrum pre vzdelávanie v oblasti výživy.
Národné centrum pre vzdelávanie v oblasti výživy zároveň zdôrazňuje, že je stále príliš málo výskumov na to, aby sa malinový ketón považoval za účinnú zbraň v boji proti nadváhe a obezite.