Začnite jesť semienka z melónu. Takto prospešné pre vás sú

melon alkohol
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Melón je nepochybne ovocie, ktoré sa v lete konzumuje. Nielen vďaka svojej mimoriadne sladkej chuti, ale aj vďaka tomu, že je plný vody, ktorá v horúcich dňoch uhasí smäd. Čo nám môže zabrániť v konzumácii melóna?

Jedine semienka, ktoré buď vydlabeme, keď do nich krájame, alebo vypľujeme, keď ich jeme. Ukázalo sa, že melónové semená sú nielen jedlé, ale aj zdravé. Čo v nich nájdete a prečo by ste ich mali jesť? Poďme to zistiť.

Melónové semená sú jedlé

Medzi ľuďmi panoval názor, že melónové semená by sa nemali jesť. Ukázalo sa, že ide o ďalší výživový mýtus, pretože semená v ovocí sú jedlé a neuškodia nám, ak ich nezjeme vo veľkom množstve. Na druhej strane, ak to boli aj semená, kvôli ktorým sme sa vzdali konzumácie šťavnatého ovocia, potom máme argument, aby sme ho jedli celé. Samozrejme, aby sme z melónových semienok vyťažili čo najviac, odporúčame ich dobre odhryznúť, ale ak vás táto metóda nepresvedčí, oplatí sa ich vytiahnuť z dužiny, ale ani v tejto podobe sa ich neoplatí vyhodiť do koša.

Prečo jesť melónové semienka?

Ak nás nepresvedčil fakt, že melónové semená sú jedlé, stojí za to pozrieť sa na to, čo ponúkajú nášmu zdraviu. V prvom rade sú pokladnicou vitamínov skupiny B: pôsobia na náš organizmus komplexne, ale ich nedostatok určite oslabuje kľúčové procesy v tele, najmä v kardiovaskulárnom alebo tráviacom systéme. Semienka sú tiež zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné na normalizáciu krvného tlaku a na udržanie mozgu v plnej funkčnosti. To však nie je všetko, pretože v melónových semienkach sa nachádza draslík a horčík, ktoré in duo zlepšujú pamäť a koncentráciu a môžu podporovať činnosť srdca.

Ako jesť melónové semienka?

Už vieme, že semienka môžeme jesť spolu s dužinou, ale môžeme ich predtým vybrať. Ak ich opláchnete pod tečúcou vodou a necháte odkvapkať, môžete si za pár chvíľ pripraviť chutnú a zaujímavú desiatu. Stačí ich opiecť na suchej panvicia máte alternatívu k iným zrnám. Samozrejme, nič vám nebráni opiecť ich v rúre, napr. poliate olivovým olejom alebo olejom a korením, ako je sladká paprika alebo kari. Pečené melónové semienka sa môžu konzumovať samostatne, ale oplatí sa ich pridať aj do šalátov.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *