Zázrak, ktorý v obchode obchádzame. Lieči zápal a pomáha chudnúť

obchod
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Čerstvý zázvor sa veľmi často používa na prípravu hrejivých nálevov a ako liek proti infekciám. Možnosti využitia tohto aromatického korenia sú však oveľa širšie. Ako môže zázvor obohatiť jedlá a nápoje?

Ako používať zázvor pri varení?

Ako ľahko uhádnete, čerstvý zázvor je cennejší ako mletý, sušený koreň. Má výraznejšiu, pálivú chuť a silnú arómu. Preto sa zvyčajne pridáva do jedál v malých množstvách, pretože môže ľahko ovládnuť chuť. Obzvlášť dôležitý je v orientálnej a indickej kuchyni. Mal by sa olúpať, potom nakrájať na kocky, plátky alebo nastrúhať.

Ako pripraviť zázvorový nálev?

Jemne rozdrvené korene sa zalejú vriacou vodou a nechajú sa vychladnúť. Čím dlhšie sa čaká, tým je chuť výraznejšia (najlepšie chutí na druhý deň, keď páli v hrdle). Môže sa piť ako homogénny nápoj alebo sa z neho pripravujú zmesi, napr. s medom, citrónovou šťavou, kandizovanými kdouľami alebo iným ovocím. Čerstvý zázvor je cenenou prísadou do čaju, ako aj do známeho liečivého nápoja nazývaného „zlaté mlieko“.

Recept na zázvorovú omáčku

Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte 2 – 3 polievkové lyžice najemno nastrúhaného zázvoru a ďalšie ostré korenie podľa vlastného výberu, napríklad roztlačený cesnak, papriku a cibuľu. Oplatí sa ju zahusťovať múkou. Odporúča sa najmä na jedlá z rýb a zeleninové jedlá, napr. na miešanú zeleninu podávanú s ryžou. Zázvorovú omáčku možno tiež urobiť sladkou a pikantnou pridaním 1-2 polievkových lyžíc medu. V tejto podobe sa podáva okrem iných jedál aj k hydine.

Polievky a krémy so zázvorom

Čerstvý zázvor je dobrým doplnkom mnohých polievok, ako aj krémov. Zlepšuje ich chuť a vôňu. Hodí sa najmä do tekvicových polievok varených na báze vývaru s cibuľovou zápražkou a mrkvového krému.

Možnosti využitia zázvoru sú, samozrejme, oveľa širšie. Okrem iného sa čerstvý koreň používa na prípravu marinád, je prísadou do mäsových omáčok a tiež do grilovaných jedál. Medzi známe použitia patrí ochutenie grilovaného lososa a grilovaného moriaka.

Na čo všetko pomáha čerstvý zázvor?

Zázvor je ceneným prostriedkom proti prechladnutiu a infekciám všetkého druhu. Pomáha pri kašli, pretože riedi sekrét v dýchacích cestách a uľahčuje odkašliavanie. Má potopudný, antipyretický a antivírusový účinok. Stimuluje látkovú výmenu (pomáha pri gastrointestinálnych infekciách a tiež pri chudnutí). Znižuje hladinu cholesterolu. Má antiemetické účinky.

Kde skladovať zázvorové odnože?

Zázvor by sa mal skladovať v chladničke. Najlepšie je umiestniť ho do plastového vrecka, ale zabalený v papierovej utierke. Potom si môže zachovať svoju trvanlivosť až niekoľko týždňov.

Samozrejme, najrozumnejšie je kupovať ho pravidelne v obchode v množstve, ktoré spotrebujete do niekoľkých dní. Zázvor je vhodný na zmrazenie. Môžete ho dokonca rozdrviť a vložiť do zásobníkov na kocky ľadu.

Kto by sa mal vyhnúť konzumácii zázvorového odnože?

Zázvor patrí medzi koreniny, ktoré by sa mali používať racionálne, s opatrnosťou. Platí to najmä pre ľudí so žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi, ako aj pre tých, ktorí bojujú s refluxom. Tí, ktorí užívajú lieky na zníženie krvného tlaku, by sa mali o konzumácii poradiť so svojím lekárom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *