Žltnú vám listy cibule a cesnaku? Tento jednoduchý domáci recept ich oživí už za pár dní

cesnak
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Žltnutie listov cibule a cesnaku si mnohí záhradkári spájajú so suchom alebo blížiacim sa zberom. Pravdou však je, že môže ísť aj o varovný signál – rastlinám často chýbajú dôležité živiny. Ak sa tento problém objaví príliš skoro, netreba čakať na zníženú úrodu. Pomôže jednoduchá zmes, ktorá už v priebehu niekoľkých dní vráti listom zdravý zelený odtieň.

cesnak

Prečo listy žltnú? Nemusí to byť hneď choroba

Cibuľa aj cesnak patria medzi nenáročné plodiny, no žltnutie a vädnutie listov môže spôsobiť viacero faktorov. Častým dôvodom je napadnutie škodcami, napríklad strapkami alebo kvetárkou cibuľovou, prípadne hubovými ochoreniami ako peronospóra cibule či alternarióza. V takýchto prípadoch pomáhajú chemické alebo prírodné postreky, napríklad z prasličky roľnej.

Nie vždy však ide o chorobu. Listy môžu žltnúť aj v dôsledku dlhodobého preschnutia pôdy alebo nedostatku živín – najmä dusíka, horčíka a draslíka. V letných a jesenných mesiacoch je prirodzené, že postupne strácajú farbu, keď sa blíži termín zberu. Ideálny čas na zber je vtedy, keď približne 70 % rastlín na záhone má už zažltnuté a ovisnuté listy.

Ako a kedy zbierať cibuľu a cesnak

Termín zberu závisí od dátumu výsadby a počasia, no najčastejšie pripadá na obdobie od júla do začiatku septembra. Najlepšie je zberať počas suchého a slnečného dňa. Po vybratí úrody sa odporúča cibuľu a cesnak krátko dosušiť, aby sa predĺžila ich skladovateľnosť a odolnosť voči plesniam.

Domáci recept, ktorý rastliny rýchlo oživí

Ak listy žltnú skôr, než je čas na zber, rastliny potrebujú rýchly prísun živín. Hoci cibuľa a cesnak nevyžadujú intenzívne hnojenie, existuje jednoduchá zmes, ktorá im dodá presne to, čo potrebujú.

Budete potrebovať:

  • 1 polievkovú lyžicu močoviny,
  • 1 polievkovú lyžicu soli Epsom (síran horečnatý),
  • 10 litrov vody.

Postup:
Močovinu a soľ Epsom nasypte do nádoby s vodou a miešajte, kým sa úplne nerozpustia. Roztokom zalejte žltnúcu cibuľu alebo cesnak – maximálne raz za dva týždne, až kým sa stav nezlepší. Tento roztok môžete použiť aj ako postrek, ideálne počas zamračeného a bezveterného dňa.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *